Rămâi conectat

Ştirea zilei

În județul Alba nu au existat încălcări ale drepturilor copiilor participanţi la proteste potrivit DGASPC

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nicio încălcare a drepturilor copiilor din județul Alba participanţi la proteste reclamată la DGASPC

O declarație surprinzătoare pe care presa centrală și rețelele de socializare au atribuit-o primăriței Capitalei, Gabriela Firea, a determinat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție să solicite tuturor direcțiilor generale pentru protecția copilului din întreaga țară, inclusiv DGASPC Alba, să transmită „dacă la nivelul instituțiilor dumneavoastră au fost primite sesizări cu privire la copiii implicați de părinți în protestele care s-au desfășurat”, cerându-le să spună câte sesizări au fost înregistrate și să comunice pe scurt ce demersuri au efectuat.

Potrivit afirmației respective, Gabriela Firea (PSD) ar fi dispus sancționarea părinților care și-au dus copiii la demonstrațiile de stradă, invocând prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copiilor, fapt negat, într-un comunicat de presă, de Biroul de Presă al Primăriei Capitalei. Potrivit art. 27, alin. 4,  „copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice”. Pentru nerespectarea acestei dispoziții legale, poliția aplică amenzi cuprinse între 5 – 10.000 de lei, în baza art. 142 al aceleiași legi.

Directorul general al DGASPC Alba, Sorin Chirilă, a spus că instituția pe care o conduce nu a primit nicio sesizare. ”Probabil cineva s-a sesizat în țară, iar noi, într-adevăr, trebuie să comunicăm la ANDPCA toate cazurile speciale care apar. Nu am primit niciun fel de sesizare și nici colegii noștri, neparticipând la mi­tinguri nu au văzut astfel de cazuri, deci nu ne-am autosesizat, n-am fost sesizați nici de către primării, nici de către nimeni (…). Sectoarele municipiului București or raportat, iar atunci ANDPCA o spus «Hai să-i întrebăm  pe toți, poate mai avem și alții să vedem dacă mai sunt și alții»”, a declarat prof. Sorin Chirilă. În opinia lui, chiar și părinții care le-au pus copiilor pancarte la gât indiferent de textul conținut de acestea și i-au pus să împartă flori jandarmilor au fost folosiți pentru a crea o emoție, asemănând cazurile respective cu cele în care părinții cer milă folosindu-și copiii la cerșit, deoarece la vârsta de 5 – 6 ani copilul nu știe să citească și nu are gândire conștientă, fiind vorba de o încălcare a prevederilor Legii 272. „Despre acest gen de încălcare a legii poliția trebuie să ne sesizeze, dar noi nu am fost sesizați”, a declarat ieri prof. Sorin Chirilă, după expirarea termenului.

Miercuri, Biroul de Presă al Primăriei Capitalei susținea  într-un comunicat de presă că „primarul general Gabriela Firea nu şi-a exprimat niciodată, direct sau aluziv, intenţia de a dispune aplicarea de amenzi participanţilor la evenimentele de stradă din ultima perioadă”, dar nu precizează dacă ar fi făcut afirmațiile legate de Legea nr. 272/2004.

Dacă totuși declarația este adevărată, atunci aceasta poate fi considerată o altă metodă de intimidare a demonstranților, având în vedere că doar de când social-democrata este primar general în Capitală au mai fost organizate manifestări publice la care au fost prezenți copii, dar atunci nimeni nu a fost sancționat din acest motiv (Marșul „Oameni pentru oameni” și chiar „Marșul Diversității”), iar unele dintre acestea au avut chiar scopul declarat „de a determina autorităţile să facă din Bucureşti un oraş mai prietenos pentru oameni”, cum a fost „Marșul bicicliștilor”, ca să nu mai vorbim despre marșurile organizate de școli și grădinițe care au ca scop „sensibilizarea autorităților”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea