Rămâi conectat

Sport

În 4 februarie 2015, sentinţă definitivă în dosarul “Mită pentru arbitri 1” *Sorin Corpodean şi Lucian Dan aşteaptă decizia Curţii de Apel Ploieşti

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sorin Corpodean presedinte AJF Alba 41Sorin Corpodean, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Alba şi Lucian Dan, fostul şef al Comisiei Judeţene de Arbitri Alba vor afla în 4 februarie sentinţa definitivă în dosarul “Mită pentru arbitri 1”. Peste 14 zile, Curtea de Apel Ploieşti se va pronunţa în deja celebrul dosar, trimis în instanţă de DNA Piteşti în urmă cu 65 de luni şi pe marginea căruia s-au derulat peste 70 de termene. Ultimul s-a consumat luni după-amiază, când avocaţii şi clienţii lor au putut rosti ultimele discursuri înaintea deciziei finale. La sfîrşitul lui 2013, Tribunalul Prahova a dictat pedepse cu executare pentru Penescu (4 ani) şi Constantin „Vâlcea” (3 ani) şi cu suspendare pentru 5 foşti arbitri şi observatori implicaţi în cazurile de corupţie de la FC Argeş, dar Curtea de Apel poate schimba radical hotărârile.
*Pedepsele dictate în prima instanţă
Lucian DanÎn octombrie 2013, Tribunalul Prahova a pronunţat următoarele pedepse: *Gheorghe Constantin – 3 ani cu executare; acuzaţie: luare de mită, iniţiere de grup infracţional; *Aurelian Bogaciu – 3 ani cu suspendare; acuzaţie: luare de mită; *Marcel Lică – 3 ani cu suspendare; acuzaţie: luare de mită; *Sorin Corpodean – 3 ani cu suspendare; acuzaţie: luare de mită; *Lucian Dan – 3 ani cu suspendare; acuzaţie: luare de mită; *Sorin Caia – 3 ani cu suspendare; acuzaţie: luare de mită; *Marcel Savaniu – achitat; acuzaţie: luare de mită; *Florin Prunea – achitat; acuzaţie: trafic de influenţă.
Conform unui articol publicat de Gazeta Sporturilor, este vorba despre primul caz postrevoluţionar în care „centrali” şi asistenţi din lotul de elită au ajuns în faţa judecătorilor pentru corupţie. Patronul lui FC Argeş, Cornel Penescu, a fost acuzat de procurorii din Trivale că împărţea bani negri pe bandă rulantă la arbitri, observatori şi oficiali FRF pentru a-şi asigura arbitraje favorabile, pentru a avea prioritate la distribuirea brigăzilor comode şi protecţie la vîrful CCA! În total, dosarul cuprinde 14 persoane: 8 din fotbal şi 6 din anturajul lui Penescu. Perioada vizată: partide din sezonul 2008-2009. Pentru toţi, Tribunalul Prahova a pronunţat deja o primă sentinţă în octombrie 2013. S-au dictat trei pedepse cu executare (Penescu 4 ani, Gh. Constantin 3 ani, Făcăleaţă – omul lui Penescu – 3 ani), doi achitaţi (Savaniu, Prunea) şi 9 sentinţe cu suspendare.
*19 ani pentru „locotenenţi”
În afara oamenilor din fotbal, Tribunalul Prahova a dictat în octombrie 2013 o serie de condamnări şi pentru apropiaţii lui Penescu, aflaţi pe circuitul relaţiilor cu arbitrii. Cu 4 ani de executare, Penescu e urmat de „locotenentul” său, Liviu Făcăleaţă, 3 ani cu executare, iar restul pedepselor sunt următoarele: Cristian Libertatu (director OPC Argeş) – 3 ani cu suspendare sub supraveghere, Cristian Mincă (preşedinte FC Argeş), Gheorghiţă Pieca (director PIC) şi Daniela Cîrstina (director PIC) – toţi câte 3 ani cu suspendare. Omul de la care a pornit tăvălugul din 2009, Cornel Penescu, e închis în prezent la Penitenciarul Mărgineni. Pe numele lui există deja trei condamnări definitive, iar Penescu mai are pe rol alte două dosare, în afara celui identificat drept „Mită pentru arbitri 1”. Un dosar disjuns din „Mită pentru arbitri 1” a vizat tripleta Cornel Penescu – Marius Martiş – Ionică Serea. În iunie 2014, Înalta Curte a pronunţat sentinţele definitive, toate cu suspendare. A fost vorba despre despre 3 ani la Penescu şi de câte doi ani la arbitri, care, pe durata instrumentării cazului, au stat în arest în perioada 29 aprilie-30 septembrie 2010.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

CSO Voluntari – Volei Alba Blaj 3-1, în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin

Dan HENEGAR

Publicat

în

CSO Voluntari a învins, scor 3-1 (28-26, 25-19, 20-25, 25-20), pe campioana Volei Alba Blaj în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin. Al doilea meci are loc mâine, 20 aprilie, tot la Voluntari, la ora 20.00, în direct la TVR Sport, iar următoarele două sunt prevăzute la Blaj, la finele săptămânii viitoare. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea