Rămâi conectat

Economie

Horia Simu, unul dintre țeparii Cupru Min Abrud, reținut de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Horia Simu (nascut la Alba Iulia in 1975), unul dintre oamenii de afaceri supranumiți „baroni ai cuprului“, care printr-o schemă financiară – facilitată de “băieții deștepți” de la cele mai înalte niveluri ale puterii guvernamentale de la acea vreme – aproape că apus pe butuci compania minieră de stat Cupru Min Abrud, a fost reținut joi de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale.

Horia SimuSimu va fi prezentat, vineri, Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, în dosarul privind retrocedarea ilegală a unui teren din Bucureşti, supraevaluat cu peste 55 milioane de euro.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a lui Horia Simu, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, anunţă parchetul.

Istoria „afacerii”  Cupru Min Abrud – Energo Mineral Bucuresti

În anul 2007, Energo Mineral SA Bucureşti a fost încheiat un contract de asociere între Cupru Min şi consorţiul format din societăţile Cuprom SA, Energo Mineral SA şi Ipronef SA, deţinut de oamenii de afaceri Horia Simu şi Horia Pitulea, supranumiți, pe bună dreptate, „baroni ai cuprului“. În schimbul dreptului de exploatare a cuprului, Simu şi Pitulea s-au angajat să investească 155 milioane de euro în retehnologizarea exploatării miniere.  Obligaţiile contractuale nu au fost respectate. Energo Mineral nu a făcut investiţiile asumate, nici  FOTO măcar pe cele de mediu, nu şi-a achitat datoriile faţă de Cupru Min şi a exploatat la maximum utilajele din dotarea societăţii. Profitul anual a fost în aceste condiţii de peste 6 milioane de euro. În iulie 2009, după o stagnare a activităţii de nouă luni şi trimiterea în şomaj a sute de mineri, Energo Mineral a denunţat contractul cu SC Cupru Min SA. Motivele invocate au fost scăderea preţului cuprului pe piaţa internaţională şi refuzul renegocierii contractului de cooperare.   Potrivit adevîrul.ro, Energo Mineral SA are ca acţionari cu 99,99% Energo Mineral Trading Limited cu sedul în „paradisul fiscal“ din Insulele Virgine. Restul acţiunilor sunt deţinute de Nordexo Manufacturing SRL, Răzvan Florin Calangiu, Horia Simu şi Horia Pitulea.

Potrivit unui raport efectuat de Curtea de Conturi la ANRP in perioada 2007-2012, Horia Simu Schiopu este unul dintre cei mai mari cumparatori de drepturi litigioase pe Legea 10/2001, platind pentru acestea circa 1,5 milioane dolari, valoarea bunurilor obtinute ridicandu-se la 466 milioane lei. „Dupa cum se poate observa, cesionarul Schiopu Simu Horia a inregistrat un castig din cumpararea drepturilor de creanta de cca. 189 milioane dolari (curs dolar la 05.03.2008 (emis titlul de conversie nr. 140 = 2,45 lei/dolar), Rotaru Mihai a inregistrat un castig brut de cca 25 milioane euro, Barbu Marius a inregistrat un castig de 21.608.000 euro (curs euro la 03.08.2010 = 4,2371 lei/euro, Militaru Marius de 44.649.000 lei etc. In urma verificarilor efectuate de echipa de control a Curtii de Conturi, in dosarele in care au fost cesionate drepturile de creanta s-a sesizat faptul ca cele mai multe drepturi au fost transmise la preturi derizorii/ infime in comparatie cu valoarea care reiese din evaluarea proprietatilor imobiliare revendicate„, se arata in raportul Curtii de Conturi.

B.P.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea