Rămâi conectat

Politică Administrație

Guvernul vrea să creeze o zonă de dezvoltare pentru Munţii Apuseni cu centrul la Roșia Montană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul intenționează să creeze o zonă de dezvoltare pentru Munţii Apuseni pentru a primi finanţări din fonduri europene şi naţionale printr-o Unitate de Asistenţă Tehnică subordonată Cancelariei primului-ministru ce va funcţiona la Roşia Montană, a spus, vineri, la Alba Iulia, vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

statiunea-albac-598Zone similare de dezvoltare vor funcţiona în Valea Jiului şi în nord-estul Moldovei, iar unităţile de asistenţă tehnică vor fi înfiinţate la Petroşani şi Vaslui. Actele normative vor fi aprobate în următoarele săptămâni, urmând ca unităţile să devină funcţionale din luna octombrie. Ministrul Vasile Dîncu a precizat că peste trei săptămâni va fi prezentat un draft de strategie pentru zonă Munţilor Apuseni, la care lucrează specialişti din Executiv, urmând că documentul să fie completat cu proiectele propuse de primarii localităţilor vizate şi de Consiliul Judeţean Alba. Vicepremierul a transmis primarilor într-o întâlnire desfăşurată la Alba Iulia că Guvernul nu poate finanţa vise, ci numai proiecte reale.

”Este ceva care poate să prindă viaţă numai dacă lucrăm împreună cu autorităţile locale şi judeţene. Va fi un draft pe care, împreună cu Consiliul Judeţean, care este cel care monitorizeaza şi care se ocupă de dezvoltarea şi planificarea dezvoltării zonale aici, să-l îmbogăţim. Le-am cerut domnilor primari din zonă să vina cu proiecte, să eliminăm proiectele care au fost făcute la un moment dat şi nu mai sunt actuale, să vedem ce mai putem recupera din proiectele vechi şi să punem proiectele toate într-un continuum de dezvoltare. Vrem să construim din aceste zone, din zonă Munţilor Apuseni, o zonă de dezvoltare. Nu putem noi să gândim dezvoltarea la Bucureşti. Noi putem să gândim la Bucureşti programele de dezvoltare, să aducem consultanţă specializată, vom detaşa oameni, vom construi unităţi la ministerele noastre care să se ocupe numai de această zonă, care să se ocupe de cererile care vin de aici. Dar vrem, în acelaşi timp, să vedem care este viziunea locală”, a afirmat Vasile Dîncu.

Vicepremierul a mai spus că pentru realizarea unor proiecte mari este nevoie colaborarea locală şi a precizat că în cazul programelor gestionate de Guvern vor fi introduse criterii privind ierarhizarea investiţiilor şi a priorităţilor.

”Încercam în acest an, pe care îl avem la dispoziţie, să schimbăm regulile. La programele pe care le gestionăm de către Guvern, vom introduce criterii foarte clare, conform Planului naţional de dezvoltare teritorială, privind ierarhizarea investiţiilor, crearea priorităţilor. Încercam să construim dezvoltarea fără accentul politic. Sigur că politicul este foarte important în ceea ce priveşte dezvoltarea, este important să promoveze anumite tipuri de proiecte şi acesta poate să fie un efort care duce la dezvoltare o viziune pe care oamenii o împărtăşesc este mult mai uşor de pus în practică, dar pe de altă parte încercam să găsim o soluţie normală de evaluare a proiectelor şi de planificare a dezvoltării Romaniei”, a afirmat vicepremierul.

Proiectul special al Guvernului va cuprinde zona Munţilor Apuseni şi din judeţele Cluj, Bihor, Arad şi Hunedoara. Vasile Dîncu s-a declarat convins că acest proiect va fi continuat de orice Guvern care va rezulta în urma alegerilor parlamentare din decembrie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea