Rămâi conectat

Actualitate

Guvernul a aprobat normele de aplicare a legii privind pensiile militare de stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În şedinţa de joi, 10 martie, Guvernul a aprobat două hotărâri pentru aprobarea normelor de aplicarea prevederilor articolului 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat şi atribuţiile, organizarea şi funcţionarea caselor de pensii sectoriale din MApN, MAI şi SRI.

Potrivit unui comunicat al Executivului, actele normative sunt esenţiale pentru asigurarea implementării optime a noului cadru normativ privind pensiile militare de stat, intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

”În noul context legislativ, aplicabil de la 1 ianuarie 2016, se impune adoptarea normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat pentru a reglementa modalitatea restituirii sumelor reprezentând diferenţele între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza legislaţiei adoptate ulterior (Legea 119/2010 şi OUG 1/2011, aprobată prin Legea 165/2011, cu modificările şi completările ulterioare). Se respectă, astfel, principiul specific dreptului asigurărilor sociale de menţinere în plată a cuantumului mai avantajos al pensiei, în ipoteza recalculării acesteia ca urmare a modificării cadrului legal”, se arată în comunicatul citat.

Executivul menţionează că, odată cu integrarea sistemului pensiilor militare de stat în sistemul public de pensii, persoanele beneficiare de pensii militare în temeiul cadrului normativ anterior datei de 1 ianuarie 2011 s-au regăsit în imposibilitatea identificării documentelor care dovedesc veniturile obţinute în activitatea profesională cu prilejul recalculării pensiei.

„Restituirea sumelor de bani rezultate din calcularea diferenţelor între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii 119/2010 şi a OUG 1/2011, se face doar la cererea titularului dreptului de pensie (sau de tutorele ori curatorul acestuia, de către persoana căreia i s-a încredinţat ori i s-a dat în plasament copilul minor, după caz, depusă personal sau prin mandatar desemnat prin procură special), în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a legii”, se mai arată în comunicat.

Referitor la hotărârea privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea caselor de pensii sectoriale din MApN, MAI şi SRI, Executivul arată că se impunea, în noul context legislativ, stabilirea atribuţiilor, organizării şi funcţionării caselor de pensii sectoriale din cele trei instituţii ”pentru a răspunde mai bine solicitărilor pensionarilor militari. (C.M.)

sursa: Agenţia Naţională de Presă Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea