Rămâi conectat

Curier Județean

Gunoiul din județul Cluj depozitat la Alba Iulia – o afacere bănoasă pentru Salprest

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zecile de tone de gunoi menajer adunate din județul Cluj zilnic sunt transportate și depozitate începând cu 26 iunie la depozitul de gunoaie din Alba Iulia, adminstrat de operatorul de salubrizare Salprest Alba Iulia

Autoritățile din Cluj au fost parcă luate prin surprindere după ce au societatea de salubrizare Salprest Rampa din Cluj a fost obligată să închidă, din motive de neconformitate, singura rampă de depozitare a deșeurilor din județ.

Soluția gropii de gunoi din Alba Iula este însă temporară, activitatea rampei urmând să fie sistată definitiv și ecologizată începând cu 17 iulie.

Până atunci, gunoiul clujenilor reprezintă o afacere bănoasă pentru firma Salprest care administrează rampa de deșeuri din Alba Iulia, dar și pentru primărie.

Deși a dat dovadă de generozitate oferind clujenilor cele mai mici prețuri pentru operare deșeuri, circa 1 leu în plus la tonă față dec cât plăteșe mai departe la Salprest, primăria încasează circa 25 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată la Pârâul Iovului. Iar la circa 1000 de tone aduse zilnic din Cluj, administrația locală din Alba Iulia încasează 25.000 de lei, fără TVA.

 

La Cluj, se caută soluții pentru depozitarea gunoiului după ce în câteva zile se va închide și ultima groapă de gunoi din Alba.

Într-o adresă semnată de către Emil Boc şi Mihai Seplecan şi trimisă ministrului Fondurilor Europene Marius Nica se precizează faptul că: „Până la data de 10 iulie deşeurile sunt transportate la depozitul din Alba Iulia cu costuri suplimentare pentru populaţie şi autorităţile locale. Arătăm că începând cu data de 10 iulie se sistează şi depozitarea la depozitul din Alba Iulia, iar ulterior nu vom avea o soluţie legală de depozitare a deşeurilor. Vă rugăm să ne sprijiniţi în identificarea unei soluţii locale de depozitare a deşeurilor fără a polua alte suprafeţe de teren şi pentru a putea demara chiar şi parţial demersurile pentru punerea în funcţiune a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”.

 

Să sperăm că autoritățile din Alba nu vor fi luate și ele prin surprindere, așa cum s-a întâmplat la Cluj. Costul serviciului de ridicare a gunoiului menajer va crește pentru populația din Alba Iulia, întrucât și operatorul local de salubrizare va fi nevoit să transporte gunoiul la depozite din județele limitrofe.

 

Situația gunoaielor din Alba va intra într-o nouă etapă, la norme europene, cel mai devreme de anul viitor când se preconizează finalizarea implementării proiectului ”Sistem de management integrat al deşeurilor în judeşul Alba” – prin care se construiește un depozit ecologic la Galda de Jos. Investiţia în valoare de 86.856.819,70 de lei (circa 19 milioane de euro), fără TVA, este realizată de Asocierea SC Porr Construct SRL – SC Porr Bau GmbH – Entorsa Italia SpA.

B.P.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie

Bogdan Ilea

Publicat

în

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie În mai multe localități din județul Alba sunt programate întreruperi ale furnizării de energie electrică în perioada 8-14 aprilie. În data de 8 aprilie: Daia Română, Strada Școlii între orele 08:00-16:00. În data de 8 aprilie: BLAJ, Strada […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea