Rămâi conectat

Ştirea zilei

Grevă în administrația locală: Aproximativ 600 de persoane din Alba Iulia, Sebeș și Cugir și-au întrerupt activitatea

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aproximativ 600 de persoane din Alba Iulia, Sebeș și Cugir, care lucrează în administrația publică locală, și-au întrerupt marți activitatea, în semn de protest, fiind nemulțumiți de veniturile salariale.

Primaria-Alba-IuliaMajoritatea salariaților care au intrat în grevă sunt angajați la Primăria municipiului Alba Iulia și în unitățile subordonate acesteia, peste 280, în vreme ce la Sebeș nu lucrează circa 200 de persoane, iar la Cugir aproximativ 110 de angajați.

Președintele filialei Alba a Confederației Naționale Sindicale ”Cartel Afla”, Ioan Petruț, a declarat că acest protest generează nemulțumiri atât în rândul cetățenilor, dar și în rândul angajaților care și-au întrerupt activitatea.

”Nemulțumiri vor fi. Sunt convins că vor fi persoane care au probleme de rezolvat exact în această zi și, din păcate, nu pot fi rezolvate din cauza acțiunii de protest. Este neplăcut, această acțiune de protest a fost comunicată din timp. Din păcate negocierile nu s-au concretizat, iar colegii noștri au fost obligați să ajungă la această formă de protest, neplăcută, în special pentru cetățeni, dar și pentru salariații respectivi pentru că din punct de vedere salarial pierd o zi de retribuție care, la salariilor dumnealor, înseamnă ceva. Creăm nemulțumiri în rândul instituțiilor publice, în rândul cetățenilor care apelează la unitățile respective în cursul zilei de astăzi și de aici o serie întreagă de legături mai mult mai mai puțin neplăcute”, a declarat președintele filialei Alba a Confederației Naționale Sindicale ”Cartel Alfa”.

Dacă nu se vor găsi soluții, ”următoarea etapă va fi o grevă generală”, a adăugat Petruț.

Președintele Sindicatului Liber ”Solidaritatea” din cadrul Primăriei Alba Iulia, Dalia Dumitru, a declarat că salariații care au intrat în grevă sunt la serviciu, dar nu desfășoară nicio activitate cu publicul.

Totodată, la acțiunea de protest iau parte și unități subordonate Consiliului Local Alba Iulia.

”La creșe se desfășoară activitatea doar în proporție de 25% pentru că nu am vrut să creăm un disconfort total cetățenilor municipiului Alba Iulia. La Căminul de Persoane Vârstnice, la fel, nu putem să-i lăsăm fără hrană pe acei oameni (…) Nu dorim să creăm un disconfort total pentru cetățenii municipiului Alba Iulia, dorim doar ca Guvernul să simtă că suntem o categorie foarte slab plătită dintre bugetari. Colegii sunt la birouri, dar nu lucrează, e un disconfort din toate punctele de vedere. Stăm aici opt ore”, a spus Dalia Dumitru.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie au avut sâmbătă negocieri referitoare la drepturile salariale cu Ministerul Muncii, discuţii în urma cărora sindicaliştii susţin că nu s-a ajuns la un consens. Sindicaliştii susţin că salariaţii din administraţia publică locală din România reprezintă cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariu minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună).

Sindicaliștii cer majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre salariaţii care primesc şi cei care nu-l primesc. Totodată, solicită ca salariaţii din administraţia publică locală să beneficieze de vouchere de vacanţă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea