Rămâi conectat

Ştirea zilei

Gheorghe Popescu: La Roşia Montană avem cel mai mare zăcământ de aur din Balcani

Dragoş Suciu

Publicat

în

La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc un eveniment dedicat Zilei Europene a Mineralelor: prelegerea „Geologia economică a aurului. Aurul românesc”, susţinută de prof. univ. dr. Gheorghe Popescu, de la Universitatea Bucureşti, în prezenţa studenţilor de la Ingineria mediului, a cadrelor didactice şi a numeroşi invitaţi.

Am ascultat părerea unui specialist de renume în geologia aurului, care a ştiut să ne captiveze atenţia prin expunerea sa, Prof. univ. dr. Gheorghe Popescu a precizat că omenirea cheltuieşte pentru aur două treimi din suma destinată explorării resurselor minerale. Pentru diamant – care e mai preţios ca aurul şi pentru cupru sau fier – care sunt mai necesare, se cheltuieşte mai puţin. În anul 2000 s-a realizat o estimare a perioadei în care vom mai avea rezerve de minerale: aur – 48 de ani; cupru – 48 de ani; zinc – 53 de ani; nichel – 131 de ani. În prezent, la Roşia Montană sunt estimate resurse geologice de aur de 313,446 tone şi rezerve exploatabile de 247,543 tone. România ocupă locul 5 în clasamentul primelor 12 ţări, în funcţie de rezerva de aur, cu 2.069 tone.

În perioada post-comunistă, ţara noastră a exploatat foarte puţin, doar 2 la sută din zăcământul de aur. În judeţul nostru, la Roşia Montană au existat în total 833 tone de aur şi doar jumătate din cantitate a fost extrasă. Potrivit prof. univ. dr. Gh. Popescu, în patrulaterul aurifer din Munţii Apuseni sunt 69 de zone aurifere (şi doar câteva cuprifere). Se poate observa unitatea aur – cupru din Alba, de la Roşia Montană şi Roşia Poieni – unde există şi 30 de tone de aur. “Păcat că exploatarea zăcământului de aur de la Roşia Montană nu s-a demarat mai devreme, când preţul acestui metal preţios era mai mare. Avem acolo cel mai mare zăcământ din România şi din Balcani”, este de părere prof. univ. dr. Gh. Popescu. (S.D.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea