Rămâi conectat

Politică Administrație

Gheorghe Damian: ”Suntem singurul grup de acțiune locală din Ardeal care a câștigat un proiect de finanțare europeană destinat pescuitului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Gheorghe Damian, primarul Ciugudului, a vorbit vineri în cadrul unei emisiuni de la Radio Unirea FM despre cel mai nou proiect cu finanțare europeană pe care comuna sa, alături de alte 9 unități administrativ teritoriale, l-a câștigat. Este vorba despre o finanțare de 1.700.000 euro, fonduri europene ce vor fi utilizate pentru a dezvolta zona din punct de vedere economic, prin investiții în producția piscicolă și de acvacultură, respectiv prin dezvoltarea infrastructurii de comercializare a peștelui şi a celei de turism în bazinul Mureșului și Secașului, toate acestea având în vedere protecția mediului și promovarea biodiversității.

”Ne-a trebuit mult curaj și puțină nebunie să scriem proiectul acesta. Vorbim de data aceasta de o microregiune în care am încercat să unim în jurul nostru toate primăriile situate în stânga și dreapta Mureșului și afluenților lui, începând din Orăștie, județul Hunedoara. Este un proiect de finanțare europeană destinat pescuitului. Astfel s-a născut ideea de grup de acțiune locală pe pescuit. Suntem singurul FLAG sau grup de acțiune locală pe pescuit din Ardeal care a semnat un contract. Noi concurăm de data aceasta cu astfel de teritorii riverane Dunării și întotdeauna toate teritoriile riverane Dunării obțin un punctaj mai mare. A fost o concurență destul de mare, dar iată că ne-am făcut tema bine și am izbândit”, a spus primarul.

El a explicat că banii sunt împărțiți pe mai multe măsuri dintre care una vizează dezvoltarea infrastructurii și serviciilor în sectorul pescăresc și de acvacultură, unde s-au alocat 500.000 de euro. Cu acești bani se vor finanța proiecte de modernizare a infrastructurii specifice activbității de acvacultură, îmbunătățirea infrastructurii în siturile în care se practică acvacultura, înființarea de centre de primă vânzare a peștelui; înființarea, modernizarea sau reabilitarea fermelor de acvacultură; dotarea cu echipamente, utilaje constructive de spații destinate creșterii și procesării; diversificarea produselor de acvacultură; achiziționarea de echipamente și instalații pentru producerea furajelor destinate acvaculturii, achiziționarea de mijloace de transport pește pentru comercializare sau a produselor rezultate în urma procesării; construirea reabilitarea spațiilor de depozitare a peștelui; centre de servicii, reparații pentru bărci; proiecte cu caracter inovator – magazine online de pește, magazine mobile pentru comercializarea peștelui; proiecte ce vizează creșterea eficienței energetice și îmbunătățirea performanței operatorilor.

O altă măsură este consolidarea și diversificarea activităților în zona de pescuit și acvacultură, pentru care au fost alocați 550.000 de euro. Se acordă finanțări pentru înființarea/ reabilitarea unităților de cazare cu specific pescăresc, a camping-urilor, parcurilor tematice, zone de agrement; achiziționare de echipamente pentru agrement – bărci, hidrobiciclete, pontoane; înființarea/ reabilitarea unităților de alimentație publică cu specific pescăresc (restaurante); amenajarea de centre pentru producerea, comercializarea și închirierea de accesorii pentru pescuit; confecționarea și comerc ializarea produselor cu specific pescăresc și alte proiecte cu caracter inovativ.

A treia măsură vizează protecția mediului pentru care au fost alocați 200.000 de euro, bani cu care se vor finanța campanii de ecologizare și de conștientizare a populației și pentru combaterea braconajului.

Un exemplu de proiect ce se va realiza cu ajutorul acestor fonduri este amenajarea unei zone de agrement pe malul Mureșului, în comuna Ciugud, unde localnicii se vor putea relaxa și vor putea organiza picnicuri.

Precizăm că organizația care a câștigat proiectul ”FLAG (Fishing Local Acțion Grup) din bazinul Mureșului Secașelor și a Afluenților Acestora” s-a format prin asocierea dintre 10 unități administrative din județul Alba (comuna Ciugud, municipiul Alba Iulia, Blandiana, Daia Română, Șibot, Spring, Vințu de Jos, Galda de Jos, Sântimbru, Doștad, 4 din județul Hunedoara (orașul Geoagiu și comunele Romoș, Turdaș și Rapoltu Mare), 11 operatori privaţi (din care 3 sunt licenţiaţi în activitatea de acvacultură) şi 5 Asociaţii înfiinţate în baza O.G. 26/2000.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea