Rămâi conectat

Politică Administrație

Funcționarii consulari vor fi plătiţi de la buget în urma eliminării taxelor consulare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Funcționarii consulari vor fi plătiţi de la buget în urma eliminării taxelor consulare. Eliminarea taxelor consulare de urgență va avea un impact de aproximativ 5,5 milioane de euro asupra venitului extrabugetar al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), venit din care anii trecuți erau plătite în special salariile a 252 de funcționari angajați pe plan local care prestau servicii consulare.
Potrivit unui document MAE, în 2015, cuantumul taxelor consulare de urgență eliminate, parte a pachetului de 102 taxe desființate prin lege, a fost de 4,68 milioane de euro și 1,184 milioane de dolari. În primele 9 luni ale anului trecut, MAE încasase din aceste taxe venituri extrabugetare în valoare de 3,782 milioane de euro și 862.000 dolari. Însă nici cei 252 de funcționari, nici cetățenii români din străinătate nu trebuie să se alarmeze că vor rămâne fără serviciu, respectiv fără servicii consulare.
Potrivit documentului citat, în vederea compensării pierderii taxelor de urgență care sunt accesorii taxelor consulare, Guvernul, Ia solicitarea ministerului, a aprobat suplimentarea bugetului instituției cu suma necesară achitării salariilor celor 252 de funcționari și a mai aprobat suplimentarea cu încă 50 de posturi consulare a Serviciului Exterior al MAE. Cu alte cuvinte, cei care s-ar putea simți deranjați ar fi ceilalți contribuabili, care vor suporta integral costurile eliminării taxelor consulare de urgență, implicit plata salariilor celor 302 funcționari angajați pe plan local care prestau servici consulare.
La finalul anului trecut, numărul personalului consular din rețeaua externă era de 533 lucrători consulari, din care 252 de funcționari angajați pe plan local, plata acestora din urmă facându-se anii trecuți din taxele de urgență încasate. Potrivit ministerului, încasările din taxele de urgenții erau utilizate, până în prezent, nu numai pentru angajarea de funcționari consulari pe plan local (a căror pondere se cifrează la cca. 50% din totalul personalului de specialitate din rețeaua consularii a României, iar în consulatele din spațiul UE atinge chiar 75-80%), ci și la acordarea de asistență financiară în cazuri umanitare și susținerea logisticii a activității consulare.
Potrivit legislației în vigoare, venitul extrabugetar al MAE poate fi folosit și la plata cheltuielilor de transport al cetățenilor români aflați în situații deosebite și fără resurse financiare și al copiilor fără tutela, inclusiv plata pentru cheltuielile de transport, cazare și diurnă pentru persoanele însoțitoare, în cazul în care se impune repatrierea asistată. O altă destinație a venitului extrabugetar alimentat din taxele consulare de urgență era și plata cheltuielilor de repatriere a cetățeni lor români, decedați pe teritoriul statelor de reședință, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere și nu exista posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul.

“Din evidențele Departamentului Consular al MAE, eliminarea cvasitotății taxelor consulare nu a condus, în primele 2 săptămâni ale lunii februarie 2017, la o creștere exponențială a cererilor de servicii consulare. Numărul de servicii consulare a rămas, în general, similar celui din lunile precedente, inclusiv pentru cererile depuse la misiunea diplomatica și oficiile consulare ale României din Republica Moldova”, se precizează în document.

Sursa: profit.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea