Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Foto/Video: Meşterii populari, una dintre cele mai valoroase comori ale Apusenilor

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sâmbătă şi duminică, participanţii la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, între altele, s-au întâlnit şi cu ambasadorii  tradiţiilor şi patrimoniului cultural. Zeci de meşteri populari din judeţele Cluj, Arad, Hunedoara, Alba şi din alte zone ale ţării au venit aici pentru a-şi prezenta cele mai însemnate creaţii ale meşteşugului lor, realizate cu multă măiestrie şi dăruire. Meşterii populari reprezintă una din cele mai valoroase comori ale Munţilor Apuseni. Cu nenumărate îndeletnici, de la sculptatul în lemn şi ţesut până la olărit sau încondeierea ouălor aceştia, păstrează tehnicile şi obiceiurile tradiţionale şi le transmit din generaţie în generaţie.

 Vizitatorii prezenţi pe Muntele Găina au putut admira şi cumpăra o multitudine de obiecte, lucrate manual sau nu, la preţuri avantajoase: podoabe ţărăneşti, costume populare, împletituri de papură şi nuiele, instrumente muzicale, măşti, icoane pe lemn şi pe sticlă, butoiaşe, tulnice, linguri din lemn, ţesături,ii, ştergare, traiste, păretare, păpuşi făcute manual şi multe altele.

Păcat totuşi că de la an la an sunt tot mai puţini, deoarece munca şi obiectele tradiţionale meşterite de ei nu prea mai au căutare. Şi nici statul sau administraţiile locale nu prea îi ajută, deşi ar trebui pe orice cale să încurajeze perpetuarea acestor frumoase tradiţii populare din cele mai vechi timpuri.

Vă prezentăm mai jos fotografii şi filmuleţe video realizate la Târgul de Fete de pe Muntele Găina cu câţiva dintre meşterii populari prezenţi la eveniment.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea