Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Zeci de albaiulieni stau la coadă peste noapte în faţa Primăriei, pentru a prinde un loc de parcare

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*”Facem schimb, grupuri de 20 de persoane, câte 3 ore

Mult râvnitul loc de parcare de către albaiulienii deţinători de autoturisme îi aduce pe unii la disperare. Aproximativ 30 de cetăţeni s-au aflat sâmbătă seara în faţa Primăriei Alba Iulia, „în tura de serviciu”. Administraţia municipiului a anunţat zilele trecute că începând de luni, 4 noiembrie 2013, cetăţenii îşi pot depune dosarul pentru un loc de parcare în zona cuprinsă între str. Cloşca, b-dul 1 Decembrie 1918, Aleea Tineretului, b-dul Revoluţiei 1989, str. Arnsberg  şi  b-dul. Transilvaniei.  Întrucât nu sunt destule locuri de parcare în zonă, potrivit regulamentului aprobat de Consiliul Local, locurile de parcare vor fi atribuite după regula: ” primul venit, primul servit”. Pentru a se asigura că prind un loc de parcare, cetăţeni din zona respectivă s-au adunat încă de sâmbătă dimineaţa şi au făcut o listă pe baza căreia se vor aşeza la ghişeul primăriei luni dimineaţa.

Dacă la orele dimineţii pe listă erau doar câţiva înscrişi, în jurul orei 19.00,  223 de cetăţeni semnaseră deja pentru un loc „la coadă”, să obţină locul de parcare. Aceştia sunt hotărâţi să rămână peste noapte, iar pentru a nu sta cu toţii treji şi în frig, s-au organizat şi au format grupuri de câte 20, care vor sta „de pază” la listă câte 3 ore. „Ne-am organizat ca la revoluţie. Am format  serii de câte 20. La 3 ore ne schimbăm. Noi ieşim la 21.00 şi o să mai intrăm dimineaţă la 6.00”, ne-a declarat unul dintre cetăţenii înscrişi pe listă. Potrivit uneia dintre persoanele aflate în faţa primăriei, lista ar fi „oficială şi sigură,  dată de Poliţia Locală”, şi „după aceasta luni dimineaţa petenţii vor fi strigaţi şi li se vor lua dosarele”.

La ora menţionată, 19.00, cetăţenii continuau să vină să se înscrie pe listă. „Cei care s-au înscris în seara aceasta, dimineaţă la 6.00, sunteţi la primărie. Dacă nu vă pierdeţi locul!”, a spus domnul care se ocupa cu înscrierea pe listă. Nedumerit fiind, unul dintre cei proaspăt ajunşi a spus: „Staţi un pic, că nu am înţeles. Deci eu mă înscriu acum pe listă numărul 227, dar ce obligaţie am eu să vin dimineaţă la 6.00 aici?”.  Pentru a-l lămuri, domnul cu lista îi răspunde: „Noi nu suntem fraerii nimănui. Stăm plantaton acum de la ora 18.00 la ora 21.00, alţii stau de la 21.00 la 12.00, alţi 20 stau de la 12.00 la 3.00, şi alţii stau de la 3.00 la 6.00. Iar dumneavoastră ca să nu staţi permanent veniţi la ora 6.00 dimineaţa. Aşa ar fi corect”. „Deci dumneavoastră ca să fiţi sigur că prindeţi parcarea ar trebui din momentul ăsta să staţi până dimineaţa la 8.00, dar, ca să nu staţi atâta, noi ne-am organizat în grupuri de câte 20, şi  stăm fiecare grup  câte 3 ore”, a adăugat o doamnă.

La răspunsul acestora, cetăţeanul le-a spus că vine la ora 6.00, dar în acelaşi timp i-a întrebat nedumerit că dacă nu obţine locul de parcare, el cu cine va povesti?.  „Noi nu vă garantăm locul de parcare, vă garantăm participarea la intrare cu dosarul, să aveţi şanse”, îi răspunde deţinătorul listei.

Unii dintre locatarii blocurilor din zona străzii Cloşca – B-dul Transilvaniei, aflaţi în faţa primăriei pentru a prinde un loc de parcare, ne-au declarat că au venit întâmplător să vadă ce se întâmplă, după ce au văzut afişul pus la bloc. „S-au pus anunţuri cu locurile de parcare la blocuri. Am trecut pe aici şi am văzut că s-au adunat oamenii. S-au format nişte grupuri de pază, câte 20, facem 3 ore, cu schimbul. Ar fi păcat să nu se ţină cont de această listă. Să dăm dovadă de civilizaţie. Suntem în Europa, suntem în Alba Iulia, capitală de judeţ”.

Cetăţeni revoltaţi: „Trebuia să lase aşa cum a fost. Fiecare se descurca, găsea un loc de parcare”

Mulţi dintre cei aflaţi la coadă la primărie erau foarte revoltaţi şi discutau între ei. Majoritatea susţineau faptul că  ” şi aşa locurile de parcare sunt insuficiente în zonă, trebuia să se fi lăsat  cum a fost”. „Fiecare se descurca, găsea loc de parcare în apropierea blocului unde locuieşte. Nu găsea, mai dădea o tură şi până la urmă îşi parca maşina undeva. Dar aşa cred că o fie mari scandaluri în viitor. De ce te-ai pus pe locul meu, cine eşti, de unde eşti? Cine ştie că e al meu?. Va trebui să porţi la tine tot timpul dovada probabil. Să demonstrezi că e al tău. Îţi ocupă cineva locul, trebuie să chemi Poliţia Locală. Poliţia  nu vine la timp, vine când poate…după 1-2 ore. Apoi mai apare aspectul că l-ai pârât pe respectivul, nu te uită, cine ştie când vine, şi te trezeşti că îţi zgârie maşina sau îţi taie roţile. Cazurile sunt frecvente, s-au întâmplat şi în alte localităţi din ţară”, a spus unul dintre aceştia.

Pentru un loc de parcare, albaiulienii plătesc anual o taxă de 120 de lei, cu TVA inclus, taxă ce se modifică prin hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Alba Iulia. Beneficiarii locurilor de parcare au dreptul de a folosi locul de parcare timp de 24 h/zi.

Locurile de parcare din zona Cloşa – Bulevardul Transilvaniei sunt cele mai disputate. În „M-uri”, blocurile care au între 7 şi 9 etaje, sunt mulţi locatari iar locurile de parcare sunt foarte puţine. Potrivit unor cetăţeni ce se aflau la coadă, în această zonă sunt 3000 de locatari şi doar circa 700 de locuri de parcare.
.
Potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de reşedinţă aflate pe raza municipiului Alba Iulia, „în cazul în care numărul de solicitanţi este mai mare decât numărul locurilor de parcare, cererile celor cărora nu li s-a putut atribui un loc de parcare vor rămâne în aşteptare, urmând ca în cazul în care se eliberează un loc de parcare sau se creează altele noi să le fie atribuite şi acestora în ordine cronologică”.

„Nu vor beneficia de locuri de parcare persoanele care deţin garaje amplasate pe domeniul public sau privat al municipiului Alba Iulia, care deţin curţi, sau au alte posibilităţi de parcare”se mai arată în regulament.

Luni, când se va lucra la primărie cu publicul, se va vedea dacă această listă este valabilă şi dacă efortul şi „turele de serviciu” făcute în frig şi în noapte  au meritat a fi făcute.

Vă prezentăm mai jos câteva imagini din faţa primăriei, de sâmbătă seara:

[nggallery id=577]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Oameni cu inima mare! Voluntari din Franța și Germania au construit un parc de joacă pentru copiii din Aiud

Unirea Ziarul

Publicat

în

Voluntari din Franța și Germania au construit un parc de joacă pentru copiii din Aiud Timp de o săptămână mai mulți voluntari din Franța, Germania, dar și alte state europene s-au aflat la Aiud, unde au construit un loc de joacă pentru copii. Toate materialele din care s-a realizat parcul de joacă pentru copiii aiudeni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea