Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO Turnul Sudic al Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, care are un punct de belvedere asupra Cetății, poate fi vizitat

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Turnul Sudic al Catedralei Romano-Catolice ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, care are un punct de belvedere asupra Cetății Alba Carolina, a fost restaurat cu fonduri europene și este accesibil pentru publicul larg.

Festivitatea în care Turnul Sudic a fost inaugurat după modernizare a avut loc joi în prezența arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a primarului Mircea Hava și a peste 100 de persoane.

Potrivit reprezentanților bisericii Romano-Catolice, restaurarea turnului, care permite o imagine panoramă de ansamblu asupra Cetății și a monumentelor istorice din incinta acesteia, va contribui inclusiv la creșterea atractivității turistice a municipiului Alba Iulia.

În discursul său, arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, a mulțumit celor care au sprijinit Arhiepiscopia în realizarea acestui proiect spunând că turnul este foarte important deoarece adăpostește clopotele, care cheamă oamenii la biserică și îi anunță că a venit timpul pentru rugăciune.

Spre finalul festivității a avut loc o scurtă ceremonie religioasă, iar apoi, cei prezenți, au urcat, în grupuri de 20 de persoane, în turnul care găzduiește și un spațiu expozițional. Potrivit oficialilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice, în turn pot urca maxim 20 de persoane odată, iar ultimul nivel al turnului se află la o înălțime de 27,63 de metri înălțime, oferind un punct de belvedere asupra Cetății Alba Carolina.

În vederea creșterii atractivității obiectivului de patrimoniu, în cadrul proiectului, s-au amenajat și dotat spații pentru organizarea de expoziții de prezentare a procesului și rezultatelor restaurării Catedralei și al palatului Arhiepiscopal, respectiv de expunere a valorilor semnificative a patrimoniului Catedralei și Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Tot în cadrul acestui proiect s-a montat un lift special pentru persoane cu dizabilități care va asigura accesul acestora în Biserica Romano-Catolică.

Valoarea totală a proiectului este de 377.065 de lei, valoarea cheltuielilor eligibile fiind de 373.875 de lei. Valoarea finanțării nerambursabile acordată în cadrul proiectului este de 336.488 de lei, reprezentând 90% din cheltuielile eligibile.

[nggallery id=1931]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic restricționat pe un singur sens, dirijat prin semafoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic restricționat pe un singur sens, dirijat prin semafoare Drumul național DN 74A s-a surpat în urma ploilor pe o porțiune de aproximativ 100 de metri, pe raza localității Cărpiniș din comuna Roșia Monană. Circulația rutieră în zonă se desfășoară pe un singur sens, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea