Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: SALVATORII victimelor accidentului aviatic din APUSENI, distinşi cu CRUCEA ARHIEPISCOPALĂ şi diplome de aleasă cinstire, de către ÎPS Irineu

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Salvatorii din Apuseni distinsi cu Crucea arhiepiscopala10Cei 11 localnici din comuna Horea, care au acţionat eroic în găsirea şi salvarea victimelor accidentului aviatic din Apuseni, au fost premiaţi, duminică, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, de către ÎPS Irineu, cu cea mai înaltă distincţie pe care Arhiepiscopia o poate acorda persoanelor din afara clerului, Crucea arhiepiscopală pentru mireni. Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a apreciat fapta lor ca fiind „o bravură lăudabilă”  şi o dovadă de iubire faţă de aproapele lor,  acordându-le în semn de recunoştinţă darul lor, „diplome de aleasă cinstire şi distincţie bisericească”.

Localnicii din Horea au sosit în Catedrala Reîntregirii în jurul orei 11.40, iar distincţiile şi diplomele le-au fost înmânate la finalul Slujbei Liturghiei, de către ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. După festivitatea de înmânare a distincţiilor, preoţii şi sutele de  credincioşi aflaţi în biserică i-au aplaudat pe localnici şi le-au cântat „La mulţi ani”.

Salvatorii din Apuseni distinsi cu Crucea Arhiepiscopala40„A trecut aproape o săptămână de la tragicul accident petrecut în Munţii Apuseni. Atunci, aşa cum ştiţi, un avion s-a pierdut în ceaţă şi în frig şi în cele din urmă s-a prăbuşit. Cei 7 oameni, dintr-o dată, din salvatori au devenit victime şi s-au scufundat în întuneric, în frig, în cumplită suferinţă şi în disperare(…). Dumnezeu cel bun şi de oameni iubitori  a dat gândul cel bun unor oameni nobili, din localitatea Horea, care au lăsat totul şi au alergat în căutarea celor căzuţi şi  i-a aflat. Unii au făcut foc din hainele lor spre a-i încălzi, alţii i-au acoperit cu propriile lor haine. Au plâns cu ei, i-au cărat în braţele lor şi i-au ajutat pe cât le-a stat în putinţă, dovedind iubire milostivă şi iubire de samaritean. Noi suntem mândri şi fericiţi să avem în eparhia noastră astfel de creştini care şi-au dovedit credinţa lor prin dragoste şi fapte bune. Aceştia sunt urmaşii moţilor de odinioară, care în vremuri vitrege au luptat pentru păstrarea identităţii noastre naţionale şi pentru apărarea dreptei credinţe. În venele lor curge sângele eroilor, Horea, Cloşca şi Crişan, a lui Avram Iancu, Craiul munţilor şi în inimile lor bune răsună ca un cântec de tulnic melodia iubirii jertfelnice pentru Dumnezeu şi pentru oameni (…). Fapta lor este o bravură lăudabilă şi o urmare veritabilă a lui Hristos care a spus „Întru aceasta v-a cunoaşte lumea că sunteţi ucenicii mei, dacă veţi avea dragoste unul faţă de altul”. Astăzi, o ţară întreagă îi admiră iar noi uimiţi de spiritul lor filantropic îi omagiem în mod festiv. În semn de recunoştinţă, le vom oferi darul nostru şi le vom conferi diploma de aleasă cinstire şi distincţie bisericească”, a spus ÎPS Irineu.

Salvatorii din Apuseni distinsi cu Crucea arhiepiscopala06Aceştia sunt cei 11 localnici din Horea care au primit Crucea arhiepiscopală din partea Arhiepiscopeiei Ortodoxe de Alba Iulia:

1. Valentin Nicola, comuna Horea

2. Argentin Todea, satul Petreasa

3. Gheorghe Giurgiu, satul Petreasa

4. Gheorghe Trif, din Dârleşti

5. Ioan Neag, din Dârleşti

6. Ioan Ciprian Trif, din Dârleşti

7. Sorin Trif, din Dârleşti

8. Ardelean Todea, din Zânzeşti

9. Petru Trif, din Zânzeşti

10. Corneliu Olar, comuna Horea

11. Nicolae Oneţiu, comuna Horea

Doar 8 dintre cei 11 salvatori au fost prezenţi duminică la Catedrala Reîntregirii pentru a-şi ridica distincţiile. Din motive personale, Ioan Cipiran Trif, Ioan Neag şi Nicola Valentin nu au reuşit să ajungă la Alba Iulia.

De asemenea, în timpul slujbei Liturghiei, preoţii au rostit o rugăciune de pomenire a celor două persoane care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. ÎPS Irineu a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor celor morţi în accident şi de „iubire frăţească şi întărire” pentru supravieţuitori.

[nggallery id=1044]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea