Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO S-a deschis Parcul Sărbătorilor de Iarnă la Alba Iulia. Piața Cetății, mai strălucitoare ca niciodată. Pavilion cu mii de luminițe, brad și căsuțe ca-n povești

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Piața Cetății din Alba Iulia a fost, sâmbătă seara, mai strălucitoare ca niciodată, odată cu deschiderea Parcului Sărbătorilor de Iarnă.  

Magia sărbătorilor de iarnă a cuprins orașul Alba Iulia. În 5 decembrie a fost deschis oficial Parcul de Crăciun, iar iluminatul festiv a cuprins întreg municipiul. Zeci de albaiulieni, adulți, tineri și copii au simțit atmosfera de basm din Piața Cetății.

Parc Sarbatori01

Alături de ei au fost și reprezentanți ai administrației locale, viceprimarii Paul Voicu și Gabriel Pleșa și primarul Mircea Hava, însoțit de nepoțel. Bucuria deschiderii parcului a fost mare, mai ales pentru copii, care s-au întâlnit cu reni și cu Moș Crăciun, iar adolescenții au surprins imagini și selfie-uri înconjurați de mii de luminițe. Cei mai friguroși se pot încălzi la butucii de lemn cu făclii, așezați în jurul bradului artificial.

Parc Sarbatori de Iarna01

Pavilionul din Piața Cetății, cu mii de beculețe peste brad, face ca atmosfera sărbătorilor de iarnă să fie mai minunată ca niciodată. Căsuțe ca în povești, patinoar de 600 de metri pătrați, atmosferă specifică sărbătorilor de Iarnă, colinde și alte bucurii îi așteptă pe cei care trec prin Piața Cetății.

Pavilionul, care reprezintă principala noutate din acest an, are formă poligonală regulată, cu înălţime de 12 metri, respectiv 4,5 – 6 metri a stâlpilor periferici fiind construit pe o suprafață de 1063,5 mp.

Bradul este altul decât cel din anii trecuți construit pe un schelet metalic și feeric împodobit.

La marginea pavilionului se află se află o mică iesle, locaș în care s-a născut, acum 2015 ani, Domnul nostru Iisus Hristos.

Parc Sarbatori01

Patinoarul din acest an este diferit față de cel de anul trecut, fiind amplasat tot în Piața Cetății înspre Sala Unirii și patinoar Alba Iulia17Muzeul Principia. O oră pe gheață costă 10 lei, iar închirierea unei perechi de patine, 5 lei.

Amatorii de patinaj sunt așteptați, în fiecare zi, timp de două luni, în intervalul orar 10.00 – 22.00.

Pentru închirierea patinoarului, Primăria Alba Iulia plătește firmei specializate cu care a încheiat contractul de prestări servicii suma de 12.000 de euro.

Cei care vor veni să patineze sau pur și simplu să se bucure de atmosfera creată se vor putea încălzi, contra cost, cu un ceai fierbinte, vin fiert, cafea sau ciocolată caldă. De asemenea vor putea servi produse alimentare, turtă dulce, cozonaci, kurtos colac şi multe altele, de la căsuţele amenajate în Piața Cetății.

Parc Sarbatori de Iarna01

Mii de beculețe care împodobesc Cetatea Alba Carolina, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, s-au aprins feeric, cu o zi înaintea sărbătoririi Zilei Naționale a României, iar restul sunt funcționale din 5 decembrie, odată cu inaugurarea Parcului de Sărbători din Piața Cetății.

Atmosfera de sărbătoare a cuprins cea mai mare Cetate din Europa Centrală și de Sud-Est – Cetatea Alba Carolina -, o altă noutate a iluminatului festiv fiind luminițele ornamentale sub forma Cetății de tip Vauban, o stea, definită prin cele șapte colțuri.

Totodată, pe laturile de Est și Vest ale Cetății au fost montate instalații ornamentale cu cifra 300 – vârsta împlinită, în 2015, de Cetatea de tip Vauban.

Cetea Alba Carolina02

Primăria Alba Iulia va plăti 270.000 de euro pentru iluminatul de sărbători, suma fiind de aproape trei ori mai mare faţă de cea alocată anul trecut – 100.000 euro.

Pe podurile din cetate au fost montate tuneluri de lumini, copacii din parcul Unirii au fost ”îmbrăcați” în luminițe, iar pe stâlpii de pe arterele principale au fost montate decoraţiuni luminoase.

Aproximativ 5.000 de metri pătrați de instalaţii luminiase au fost întinse doar în interiorul Cetăţii, plus alte câteva mii în restul oraşului.

 

FOTO, VIDEO Dragoș SUCIU și Alexandra MATEȘ

[nggallery id=1377]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea