Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: REPORTAJ pe porțiunea demolată a Autostrăzii Orăștie – Sibiu. Probleme și în alte zone pe Lotul 3

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

REPORTAJ pe lotul 3 al Autostrăzii Orăștie – Sibiu

Se lucrează intens, zi și noapte, pe două schimburi, așa cum ne-au spus constructorii, pentru ca lucrările de pe Lotul 3 al Autostrăzii Orăștie-Sibiu, în zona Aciliu, să fie terminate.

Deși ne-am așteptat ca refacerea zonei cu probleme să înceapă mult mai devreme, la jumătatea lunii iulie, până la urmă CNADNR a dat startul lucrărilor cu o lună mai târziu, adică la aproape un an de când Lotul 3 a fost închis traficului rutier.

Potrivit constructorilor, dacă nu apar situații neprevăzute, e posibil ca lucrările să fie terminate la finele lunii septembrie.

Ce soluție au ales constructorii

Pentru a fi evitate ”valurile” și crăpăturile din carosabil s-a optat pentru îmbunătățirea terenului de fundare, ceea ce implică: demolarea zonei de aproape 200 de metri până la atingerea terenului natural și îmbunătățirea terenului, astfel încât să nu mai apară probleme. Prin soluția aleasă se va realiza drenajuautostrada orastie - sibiu, portiunea demolatal apelor temporare și al celor care circulă prin fisurile terenului suport al căii rutiere. Drenajul are un efect favorabil în menținerea constantă a stării de umiditate, astfel fiind redusă considerabil activitatea terenului argilos (alunecări de teren etc.).

Potrivit proiectului, se vor realiza 6 tranșee drenante, transversal amprizei autostrăzii. Patru drenuri au lungimea de 65 de metri, iar două se întind pe 285 de metri. Toate cele 6 drenuri se află la o adâncime de 7 metri, acestea fiind dispuse pe două etaje. Etajul superior are o secțiune trapezoidală, cu baza mică de 4 metri și adâncimea de 3,5 metri, fiind posibilă realizarea etajului inferior; acesta are lățimea medie de 1,2 metri și adâncimea de 3,5 metri. La capătul tranșeelor cu lungime de 65 de metri sunt amplasate cămine de vizitare, iar între cămine se realizează drenuri care unesc toate căminele. Drenurile mai lungi au rolul de a evacua apele către pârâul din aval (pe partea stângă în sensul de mers spre Sibiu) și de asanare a zonei cu probleme din aval. Drenurile mai lungi se unesc, iar apa este colectată într-un bazin cu preaplin, de unde e condusă către pârâu.

Care e situația în prezent

lotul 3 autostrada demolata orastie sibiu07Așa cum spuneam, constructorii își doresc ca lucrările să fie terminate la termen, adică la finele lunii septembrie. Ei lucrează zi lumină, chiar și sâmbăta și duminica. Utilajele și materialele sunt furnizate de Hidroconstrucția Sebeș, iar lucrările sunt realizate cu forțe proprii, ale CNADNR. Deja au fost realizate 5 din cele 6 tranșee și dacă timpul ține cu constructorul, lucrările se vor derula în ritm alert. Trebuie spus faptul că cele 6 tranșee realizate acum au fost prevăzute inițial în proiect, dar studiile realizate ulterior finalizării lucrărilor au demonstrat că italienii de la Impregilo nu au respectat întocmai proiectul, adică tranșeele lipseau cu de­săvârșire la fața locului.

Probleme și în alte zone pe Lotul 3

Din păcate, „semnele” lucrărilor realizate de mântuială de constructorii italieni nu întârzie să apară. Nu este vorba doar despre necazurile de la Aciliu, unde nu s-a respectat proiectul, ci și despre ”valurile” apărute în carosabil la aproape fiecare podeț de pe lotul 3. La capetele podurilor pământul s-a tasat și au apărut denivelări care le pot provoca mari necazuri celor ce trec prin zonă, dacă nu vor fi remediate deficiențele. Așa că, în prezent se lucrează nu doar la refacerea zonei de aproape 200 de metri, ci și la alte porțiuni unde s-au produs denivelări ale căii rutiere. Asfaltul este ras și apoi se reface porțiunea căii rutiere. Mai sunt probleme și la taluzuri, în unele zone unde pământul ”curge”, deci și aici este necesară intervenția constructorilor.

În câteva zile se aduce umplutura

Dacă timpul e favorabil desfășurării lucrărilor și nu vor fi ploi de lungă durată, peste câteva zile constructorii vor aduce umplutura necesară, formată din balast și piatră spartă. Pentru umplerea gropii sunt necesari 20.000 mc de piatră spartă și 60.000 mc balast, în total 80.000 mc. Basculantele vor aduce 3.000 de tone de umplutură pe zi și, potrivit estimărilor, va fi nevoie de aproape o lună pentru a fi adus tot balastul și piatra spartă. Apoi, dacă vremea e bună și vom avea parte de o toamnă frumoasă, e nevoie de aproape 5 zile pentru transportul balastului peste care se va turna asfaltul. Mai amintim că pentru sistemul rutier se menține soluția tehnică din proiectul inițial, realizându-se un sistem rutier semirigid format din: 5 cm beton asfaltic de uzură, 6 cm beton asfaltic deschis, 12 cm anrobat bituminos, 20 cm balast stabilizat cu ciment, 30 cm strat de balast, 20 cm strat de materiale coezive tratat cu ciment sau compuși pe bază de ciment.

YouTube video

Povestea Lotului 3

A trecut aproape un an de când Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) ne anunța că din 7 septembrie, ora 8.00, pe Autostrada A1, Orăștie – Sibiu, traficul rutier va fi oprit pe Lotul 3, între nodul rutier Săliște (km 270+020) și nodul rutier Cunța (km 292+455). Anunțul a fost făcut după ce lucrările de proastă calitate realizate de constructorul italian Impregilo au dus la apariția unor crăpături în asfalt, pe Lotul 3 al Autostrăzii A1 Orăștie – Sibiu.

Întârzieri și lucrări de slabă calitate

Lotul 3 al Autostrăzii A1 Orăștie – Sibiu, de aproape 22 km, trebuia să fie terminat în primăvara lui 2013, dar au fost întârzieri peste întârzieri, astfel că lucrările s-au finalizat abia în noiembrie 2014. Prima fisură a apărut după 10 zile de la deschiderea traficului, fiind închisă apoi circulația pe o bandă. Este tot mai clar că, știind problemele în zonă avute cu linia CFR, faptul că dealurile sunt instabile, ar fi trebuit ales un alt traseu (mai jos) și astfel nu ar mai fi existat necazurile de-acum, cu alunecările de teren. Rămâne de văzut dacă termenul asumat de ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, finalul lunii septembrie, va fi respectat de constructori și dacă vremea va ține cu CNADNR.

[nggallery id=2604]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Oameni cu inima mare! Voluntari din Franța și Germania au construit un parc de joacă pentru copiii din Aiud

Unirea Ziarul

Publicat

în

Voluntari din Franța și Germania au construit un parc de joacă pentru copiii din Aiud Timp de o săptămână mai mulți voluntari din Franța, Germania, dar și alte state europene s-au aflat la Aiud, unde au construit un loc de joacă pentru copii. Toate materialele din care s-a realizat parcul de joacă pentru copiii aiudeni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea