Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Ofiţeri şi subofiţeri din cadrul ISU Alba, avansaţi în grad. Ziua Protecţiei Civile, sărbătorită la Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ISU Alba26Ziua Protecţiei Civile a fost sărbătorită, vineri, la Alba Iulia, cu o zi înainte, printr-un ceremonial militar şi o expoziţie cu tehnică specifică protecţiei civile, domeniului pirotehnic şi C.B.R.N, organizate la sediul ISU Alba. De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba a organizat  „Ziua Porţilor Deschise”  în toate subunităţile, activitate în cadrul căreia, cei interesaţi au putut asista la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice.

ISU Alba42Tot cu această ocazie, doi ofiţeri şi 3 subofiţeri au fost înaintaţi în grad, înainte de termen, pentru rezultate excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Festivitatea avansării în grad a avut loc în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Pompierilor din România.

Astfel, prin Ordin al Ministrului al Ministerului Afacerilor Interne, au fost înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad următorii:

– în gradul de locotenent colonel – Maior Burz Horia;

– în gradul de căpitan – locotenent Cîmpean Cristian.

Prin Ordin al Inspectorului General al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, au fost înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, 3 subofiţeri:

– în gradul de plutonier adjutant –plt.maj. Szabo  Stefan

– în gradul de plutonier major –plt. Mureșan Ovidiu;

– în gradul de plutonier major – plt. Hațegan Simion.

De la ora 18.00, Punct Mobil de Informare – Alba Mall.

„Ziua de 28 Februarie este declarată Ziua Protecţiei Civile din România. De-a lungul celor 82 de ani de la înfiinţare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a facut parte, protecţia civilă din Romania a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele nationale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu.

Semnificative sunt cutezanţa, profesionalismul şi devotamentul manifestat de personalul acestei instituţii în timpul celui de-al doilea război mondial, cât şi în timpul numeroaselor dezastre: inundaţiile din anii 1970, 1975, 1999, 2000, 2005, cutremurul devastator din anul 1977, accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995, numeroasele accidente tehnologice şi altele.

În prezent, conform legislaţiei adoptate în anul 2004 protecţia civilă, împreună cu pompierii militari, formează Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, instituţii formate pentru a îmbunătăţii reacţia în situaţii de urgenţă. La nivel judeţean s-a constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sub directa preşedinţie a Prefectului, iar la nivel local au fost înfiinţate Comitete Locale pentru Situaţii de Urgenţă, conduse de edilii unităţilor administrativ-teritoriale respective. Cu ajutorul acestor structuri, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă gestionează, coordonează şi acţionează efectiv, cu mijloacele şi forţele din dotare, pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente sau dezastre şi limitarea efectelor negative ale acestora.

Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente în diferite zone, identificarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare, organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă, alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului, înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate. Măsurile de protecţie civilă trebuie să se realizeze din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite de lege.

Cu prilejul Zilei Protectiei Civile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba doreşte să mulţumească tuturor instituţiilor şi operatorilor economici cu care a colaborat şi a desfăşurat activităţi practice de pregătire, dar şi de intervenţie, pentru ajutorul acordat şi colaborarea eficientă.

FOTO-VIDEO: Tudor STAN

[nggallery id=75]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea