Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Machetă ce ghidează turiștii spre minunățiile Cetății, dezvelită la Alba Iulia. Obiectivele din Cetate, miniaturizate în 250 de kg de bronz

Alexandra Mates

Publicat

în

macheta Cetatea Alba Carolina11Turiștii care ajung în Cetatea Alba Carolina pot vedea cum este organizată fortificația și se pot ghida spre minunățiile Cetății cu ajutorul unei machete în care sunt prezentate, în miniatură, obiectivele turistice din Cetate, legenda fortăreței. Este vorba despre o lucrare din bronz impresionantă, de peste 250 de kilograme, amplasată în fața Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Macheta a fost dezvelită vineri, în prezența reprezentaților Primăriei Municipiului Alba Iulia și a artistului care a realizat-o.

Porțile Cetății, Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii, Catedrala Ortodoxă a Încoronării, Obeliscul, Biblioteca Batthyaneum  dar și alte monumente sunt miniaturizate pe macheta menită să ”călăuzească” turiștii  prin Cetate.

macheta Cetatea Alba Carolina16”Lucrarea a fost inițial turnată în ceară, transpunerea făcându-se printr-o tehnologie specifică lucrărilor în bronz, material care se topește la temperatura de 1100 de grade. S-a reușit prin această machetă identificarea cetății ca planimetrie, cu clădiri și personaje, o perspectivă de ansamblu a întregului obiectiv.”, a precizat Ioan Bogdan, artistul care a lucrat cu migală, mai bine de trei luni, la această impesionantă machetă.

Potrivit Silviei Moldovan, director tehnic în cadrul Primăriei Alba Iulia, valoarea lucrării este de 142.000 de lei, iar ideea realizării acesteia exista încă de la inițierea proiectului de pe Latura de Vest a Cetății. ”Se dorea  ca un monument sau o lucrare artistică să explice  pe înțelesul tuturor ce locații și ce repere importante sunt de văzut în cetate. În urma unui sondaj printre cei pricepuți la a realiza o asemenea lucrare ne-am apucat efectiv de lucru. Macheta a fost gata încă din iarnă dar am mmacheta Cetatea Alba Carolina19ai completat-o ulterior cu legenda, astăzi fiind un produs finit complet, care va ajuta la orientarea turistică, la alegerea traseului dorit de fiecare vizitator în parte”, a declarat aceasta.

Prezent la dezvelirea machetei, primarul Mircea Hava a precizat că în prezent, în Cetate s-a trecut la lucruri de detaliu, cum este și această machetă, care de aici înainte îi va ajuta pe turiștii veniți să se orienteze mai precis în vizitarea obiectivelor istorice ale acesteia.

De asemenea, a făcut și un exercițiu practic de orientare turistică cu cei mici, întrebându-i în ce zonă se află și dacă recunosc obiectivele de pe machetă.

[nggallery id=592]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie Damaris Vasinc, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, s-a calificat al treilea an consecutiv la etapa națională a olimpiadei de istorie. Citește și: FOTO: Andra și Sarah eleve la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea