Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: IZVORUL TĂMĂDUIRII. Slujba de sfințire a apei, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Zeci de credincioși au venit să ia aghiasmă

Alexandra Mates

Publicat

în

sfintirea apei vinerea luminata la catedrala18Zeci de credincioși au venit, vineri, cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia  pentru a asculta slujba de sfinţire a apei şi pentru a lua cu ei Aghiasma Mică. Tradiția spune că oricine bea această apă sfințită sau o folosește pentru a se spăla (în acele zone de pe trup vătămate de boleșniță) se poate bucura de o înzdrăvenire grabnică.

Izvorul Tămăduirii,  un praznic închinat Maicii Domnului, este prima sărbătoare de după Sfintele Paşte, care în fiecare an se ţine în Vinerea Luminată. Numele sărbătorii vine din vechime, după ce mai multe persoane s-au vindecat după ce au băut apă dintr-un izvor din apropierea Constantinopolului.

Creștinii vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Aghiasma Mică.

sfintirea apei vinerea luminata la catedrala01După slujba de sfinţire a apei, preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată şi cântă troparul: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”.

În credinţa populară, acest cântec de binecuvântare, rostit de preot în timp ce mulţimea credincioşilor este stropită cu apă sfinţită, are rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei.

CITIȚI și Ce nu e bine să faci VINERI, 17 aprilie, când se sărbătorește IZVORUL TĂMĂDUIRII. Află și tradițiile care aduc noroc și sănătate

Aghiasma Mică poate fi băută tot anul, pe nemâncate, spre deosebire de Aghiasma Mare, de la Bobotează, care poate fi băută numai timp de opt zile. Tot Aghiasma Mică se numeşte şi apa sfinţită la sfeştania casei.

Din bătrâni se spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu roua şi să bea aghiasmă, pentru a se feri de boli sau chiar pentru a se vindeca. De asemenea, în trecut, se curăţau şi se sfinţeau fântânile şi se găseau izvoare noi. Credinţa spune că fântânile sfinţite de Izvorul Tămăduirii nu vor seca în perioadele fără ploi.

În România există mai multe izvoare considerate ale tămăduirii la care mii de creştini vin să se împărtăşească din binefacerile apei sfinţite. Printre ele, izvorul de la Mănăstirea Dervent, Biserica Greacă din Brăila, Mănăstirea Ghighiu din judeţul Prahova, Mănăstirea Horăicioara din judeţul Neamţ sau Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă din judeţul Argeş.

[nggallery id=338]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea