Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO| GREVĂ GENERALĂ pe termen nelimitat la Saturn SA din Alba Iulia: Peste 300 de angajați au oprit lucrul. Nemulțumiri legate de salarizare

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

greva saturn1Au oprit lucrul și au intrat în grevă generală! Aproximativ 200 de angajați ai firmei  Saturn SA din Alba Iulia s-au adunat, joi dimineața, în curtea societății, refuzând să intre în fabrică și să lucreze.

Greva generală a fost declanașată în jurul orei 7.00, pe termen nelimitat, iar la ora 9.00 au avut loc primele negocieri cu conducerea.

Nemulțumirile oamenilor sunt legate de revenirea la grila de salarizare și coeficienții prevăzuți de vechiul contract de muncă, care, de la 1 iulie anul curent, au fost diminuați unilateral de către patronat, pe motiv că nu ar mai exista contract colectiv de muncă. Sindicaliștii cer o majorare de 21,7%, etapizat.

De asemenea, protestatarii mai cer acordarea de alimentație de protecție și pentru alte categorii de salariați care fac aceleași operații ca și alți colegi de-ai lor din alte secții ce primesc deja aceste alimente.

După primele negocieri, președintele Sindicatului liber Saturn a declarat că, deocamdată, conducerea nu a manifestat deschidere.

SC Saturn SA are pste 500 de angajați din care aproximativ 400 sunt sindicaliști, iar peste 300 au semnat pentru declanșarea grevei. Am înregistrat oficial conflictul, am avut conciliere organizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba în 22 iulie. Din totalul de 18 revendicări, am reuşit să cădem de acord asupra a şase dintre ele. Au rămas însă, de susţinut prin conflictul de muncă încă 12 revendicări. Sunt câteva aticole prin care administraţia societăţii doreşte să un mai fie cuprinse în noul contract de muncă. Prin aceste articole nu se mai recunosc anumite drepturi câștigate anterior și precizate în vechile contracte de muncă. Nu putem fi de acord. Sunt greva saturn alba iulia06drepturi pe care le-am câştigat în ultimii 23 de ani(…) Mai avem alte cerințe de alimentație de protecție pentru anumite categorii de salariați. De asemenea, avem pretenţii de natură salarială, unele legate de bazele salarizării din societate, de nivelul de salarii…

Acest conflict de muncă, din punct de vedere economic, nu face bine nici societății, nici salariatului.  Ambele părți au de pierdut. Conducerea, din păcate, deocamdată nu are deschidere”, a declarat președintele Sindicatului liber Saturn, Ioan Petruț”, la ieșirea de la negocieri.

La ora actuală, salariul minim pe unitate pentru un muncitor necalificat este de 1050 de lei, la care se adaugă sporul de vechime, iar pentru unul calificat este 1240 de lei, plus spor de vechime și alte sporuri individuale (indemnizație de conducere, spor de noapte).

Potrivit președintelui Sindicatului, firma ar putea soluționa aceste cerințe având în vedere că în 2014 a avut un beneficiu net de 1,5 milioane de euro, iar în primul trimestru din 2015 a fost depășit deja profitul prognozat pentru întreg anul.

Sindicaliștii și-au anunțat disponibilitatea de a participa la noi negocieri chiar în cursul zilei de astăzi, deși conducerea a programat o nouă rundă de discuții abia vineri dimineața la ora 9.00.

Anagajații sunt hotărâți să continue protestul până se va ajunge la un acord.

”Sper ca până la urmă să găsim o soluție. Noi suntem hotărâți să ne susținem protestul până la ajungerea la un acord privind revendicările pe care noi le-am înaintat conducerii. Nu cedăm, nu ne mai întoarcem până când nu vom realiza și vom semna un acord. Că durează 2 zile, 2 săptămâni, o lună, depinde de deschiderea pe care conducerea societății o are față de revendicările noastre. Sperăm să nu dureze mult”, a mai spus Ioan Petruț.

În 2010, SC Saturn SA a fost preluată în consorțiu de firme italiene. Firma porduce piese din fontă pentru industrie, iar anul trecut 60-70% din producție a fost livrată la export.

[nggallery id=906]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Oameni cu inima mare! Voluntari din Franța și Germania au construit un parc de joacă pentru copiii din Aiud

Unirea Ziarul

Publicat

în

Voluntari din Franța și Germania au construit un parc de joacă pentru copiii din Aiud Timp de o săptămână mai mulți voluntari din Franța, Germania, dar și alte state europene s-au aflat la Aiud, unde au construit un loc de joacă pentru copii. Toate materialele din care s-a realizat parcul de joacă pentru copiii aiudeni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea