Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO: Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” – 25 de comunităţi din Alba se întrec, duminică, la Alba Iulia, în finală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un număr de 25 de comunităţi locale din judeţul Alba se întrec, duminică, în finala Festivalului – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, eveniment cultural unic în Europa ce are ca scop păstrarea tradiţiilor, obiceiurilor, gastronomiei şi meşteşugurilor populare.

Finala festivalului – concurs are loc pentru prima dată la Alba Iulia şi reuneşte 25 de comunităţi locale care au câştigat cele patru etape zonale organizate la Negrileasa, Loman, Ciugud şi Unirea. Comunităţile participante în finală sunt Poiana Vadului, Bucium, Avram Iancu, Almașu Mare, Sohodol, Lupșa, Gârda de Sus, Vințu de Jos, Daia Română, Șpring, Cut, Săsciori, Pianu, Șugag, Sâncel, Șona, Berghin, Mihalț, Roșia de Secaș, Stremț, Unirea, Livezile, Hopârta, Noșlac și Rădești.

Începând cu ora 13.00, reprezentanţii acestor localități încercă să arate ce au mai frumos în materie de tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri populare, folclor şi gastronomie.

YouTube video

Juriul concursului este format din specialişti în diferite domenii culturale respectiv – Marinela Popa – şef serviciu ,,Şcoala de arte şi meşteşuguri,, din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Sorica Fărcașiu – maestru coregraf, Adriana Țuțuianu – etnograf la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Ana Maria Grigoruț – istoric specialist Patrimoniu Cultural, Alexandru Pal – manager Centrul de Cultură „Augustin Bena” – dirijor, profesor de nai şi artist instrumentist, Georgeta Orian – conferenţiar universitar doctor Universitatea 1 Decembrie 1918 – coordonator al Cercului Ştiinţific „Ovidiu Bârlea”, Alina Stan – lector universitar doctor Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca – clasa de muzică vocală tradiţională românească, Ilie Moise – profesor universitar doctor şi cercetător ştiinţific Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu.

„Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa ce are ca scop revitalizarea şi promovarea zestrei comunităţilor locale din judeţul Alba în materie de tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri populare, folclor şi gastronomie. Este o competiţie în care oamenii satului încercă să arate ce au mai de preţ, zestrea păstrată din străbuni, şi să împărtăşească tuturor aceste obiceiuri şi tradiţii. Ne bucurăm că în acest an am avut aproape toate comunele din judeţul Alba participante în cadrul acestui festival şi sperăm ca finala concursului, organizată în premieră la Alba Iulia, să fie pe placul publicului, fie că vorbim de localnici sau de turiştii care se vor afla duminică în Cealaltă Capitală”, a declarat Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Evenimentul se va încheia un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” alături de Roxana Reche, Cătălin Hașa, Nicolae Plută, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Tuhuț, Floricica Moga, Bogdan Toma, Ansamblul de dansuri populare coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza. Conducerea muzicală este asigurată de Alexandru.

***

Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa care îşi propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia şi tradiţiile autentice ale Albei astfel încât criteriile generale de evaluare în cadrul concursului sunt doar două respectiv autenticitate (cu o pondere de 90%) şi valoare artistică (cu o pondere de 10%). Începând din 2017 festivalul aduce şi o serie de noutăţi cum ar fi încurajarea comunităţilor locale să participe cu câte două reprezentanţii pentru fiecare secţiune şi/sau subsecţiune, dacă una dintre reprezentanţii este realizată de către comunitatea uneia sau mai multor minorităţi naţionale. Astfel începând cu ediţia din acest an a festivalului – concurs la secţiunea „Spectacol folcloric” a fost introdusă subsecţiunea „Minorităţi naţionale”. Ajuns la cea de-a XII-a ediţie, festivalul s-a desfăşurat în perioada 21 mai – 9 iulie la Negrileasa, Loman, Ciugud şi Unirea, iar finala concursului are loc la Alba Iulia în 9 iulie.

[nggallery id=4307]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea