Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO Festivalul Cetăților Dacice a debutat, la Alba Iulia, cu o spectaculoasă paradă de noapte cu torțe

Dragoş Suciu

Publicat

în

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice a debutat, joi, la Alba Iulia, cu o paradă spectaculoasă de noapte cu torțe a luptătorilor daci și romani ce s-a desfășurat în Piața Cetății, Parcul Unirii și pe Bulevardul Transilvaniei.

Festivalul Cetatilor Dacice 201501

Parada a avut scopul și de a promova festivalul de la Cricău; dacii, romanii, gladiatorii și nimfele au împărțit pliante și au mediatizat spectacolele de reenactment, luptele între daci şi romani, atelierele antice, expoziţiile, concertul dar şi întrecerile între voinicii şi ”puii de daci”, ce vor avea loc în zilele următoare.

Luptele între daci şi romani, cascadoriile ecvestre şi concertele în aer liber vor fi ingredientele principale ale festivalului. Şi nu putea să lipsească la un eveniment cu aromă de istorie o trupă care a scris istorie în muzica românească: PHOENIX. Iar dacii liberi au nevoie şi de tarabostes de seamă care să conducă întrecerile şi petrecerile: Buzdugan şi Morar, cei mai „Zu” prezentatori radio.

Vineri festivalul va debuta cu o expoziţie de fotografie şi o conferinţă despre civilizaţia dacică desfăşurate la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar după-amiază manifestările se mută la Cricău, unde la Şcoala Gimnazială “Decebal” au loc Întrecerile generaţiei “pui de dac”- un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană.

Sâmbătă manifestările se desfăşoară doar la Cricău unde reînvie vechiul Apoulon prin deschiderea taberei de reenactment. În cadrul acesteia vor avea loc ateliere antice de: monetărie, fierărie, olărit, tir cu arcul, aruncarea suliţei, jocuri antice, pielărie, producerea şi repararea echipamentelor militare antice şi coafură antică. Seara se va încheia cu concerte în aer liber ale trupelor locale, atracţia fiind trupa Phoenix care va concerta începând cu ora 21,00 pe scena amenajată pe stadionul din Cricău. Spectacolul va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare şi dansul frumoaselor nimfe.

Duminică gazdele Festivalului Cetăţilor Dacice vor fi Daniel Buzdugan şi Mihai Morar, iar manifestările vor cuprinde întrecerile dacice între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba, reenactment istoric, luptele între daci şi romani sau concertele în aer liber de folclor susținute de Ansamblul folcloric al județului Alba și Ansamblul Dor Cricăuan. Numarul forte al serii va fi susținut de trupa de cascadori condusă de actorul Ciprian Dumitrașcu. Ei vor prezenta numere de cascadorii ecvestre și lupte dacice într-un spectacol inedit intitulat Civilizații Nemuritoare.

Aflat în acest an la a IX-a ediție Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Desfăşurat sub forma unor întreceri dacice festivalul este atât un evenimnet cultural-artistic de bun gust cât şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.

PROGRAM

Vineri, 19 iunie

11.00   Vernisajul expoziţiei de fotografie „Piatra Craivii – Acasă la dacii Apoulonului”

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

11.30   Conferinţă ştiinţifică despre civilizaţia dacică

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

15,00   Generaţia „pui de dac” – concurs de cultură generală despre istoria daco-romană

Şcoala Gimnazială „Decebal” din Cricău

16.30   Vernisajul expoziţiei de fotografie „Piatra Craivii – Acasă la dacii Apoulonului”

            Şcoala Gimnazială „Decebal” din Cricău

Sâmbătă, 20 iunie

11.00   Deschiderea taberei de reenactment.  Ateliere antice: monetărie, fierărie, olărit, tir cu arcul, aruncarea suliţei, jocuri antice, pielărie, producerea şi repararea echipamentelor militare antice, coafură antică

Cricău (Tabăra daco-romană amenajată la intrare în localitate dinspre Ighiu)

16.00   Târg de meşteşuguri antice

Cricău

16.00   Spectacol de reenactment istoric: bătălii între daci şi romani, demonstraţii militare

Cricău, Tabăra daco-romană

19.00   Concerte formaţii locale

Cricău, stadionul de fotbal

21.00   Concert PHOENIX

Cricău, stadionul de fotbal

23.00   Rugul lui Zamolxe. Ritual de incinerare. Dansul nimfelor

Cricău, Tabăra daco-romană

Duminică, 22 iunie

Prezentatori: Daniel Buzdugan şi Mihai Morar. Loc de desfăşurare: stadionul de fotbal din Cricău

15.00   Parada luptătorilor şi a trupelor de reenactment

15.30   Întreceri Dacice (Decathlon Dacic I): Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier

17.00   Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment (daci și romani)

17.30   Întreceri dacice (Decathlon Dacic II) : Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii

18.30   Lupte de gladiatori

19.00   Premierea cetăţii câştigătoare

19.30   Spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba (Dirijor: Alexandru Pal) şi Ansamblul Folcloric „Dor Cricăuan”     

 

[nggallery id=667]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea