Rămâi conectat

Actualitate

FOTO-VIDEO: Exercițiu de succes în Munții Apuseni, pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteo periculoase, poluări sau accidente la construcții hidrotehnice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Marți dimineața, cu începere de la ora 9.30, în localitățile Cîmpeni, Bistra și Baia de Arieș din Apuseni a avut loc o simulare încadrată în Planului de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă pentru acest an denumită: „Exercițiu cu forțe și mijloace în teren, pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteo periculoase și/sau poluări, respectiv accidente la construcții hidrotehnice, baraj Mihoiești – Arieșul 2017”.

În scenariul exerciţiului, pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, s-au prevăzut trei situații operative privind gestionarea situaţiilor de urgenţă, astfel:

  • Situaţia operativă generală:

– pe teritoriul localităților Cîmpeni, Bistra și Baia de Arieș, sunt realizate lucrări cu rol de apărare împotriva inundațiilor (diguri și amenajări de mal), pe Râul Arieș existând preponderent risc de inundații datorită posibilității avariilor la barajul Mihoiești sau a ruperii digurilor de protecție, scurgerii de pe versanți și a revărsării Râului Arieș. În perioada 19–21.06.2017 prognoza meteo prevede ploi abundente cantitativ care vor depăși 45 – 50 l/mp și pe alocuri pot atinge chiar 70 – 80 l/mp, vântul va prezenta intensificări, temperaturile medii vor fi cuprinse între 10 – 20 grade.

  • Situaţia operativă specială 1:

– în data de 19.06.2017 la ora 12.00 a fost emisă o avertizare meteorologică “Cod portocaliu” cu următorul conținut: ,,În intervalul 19.06.2017 ora 16.00–21.06.2017 ora 12.00, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, vor fi precipitații însemnate cantitativ prin averse, descărcări electrice, rafale de vânt și căderi de grindină în zona centrală și de vest a țării (județele Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureș, Cluj, Bihor și Maramureș), cantitățile de apă vor depăși 40 – 50 l/mp iar în zonele deluroase și la munte vor atinge local chiar 70–80 l/mp” și o avertizare hidrologică “Cod portocaliu” cu următorul conținut: ,,Începând cu data de 20.06.2017 ora 06.00 datorită precipitațiilor prognozate se vor produce creșteri de debite cu depășiri ale cotelor de atenție și chiar de inundație pe râurilor din județul Alba (râurile Arieș, Ampoi și Mureș), existând riscul producerii unor viituri rapide pe versanți, torenți și pâraie care pot conduce la inundarea de gospodării și obiective social-economice”. ISU Alba a dispus măsuri pentru transmiterea avertizărilor meteorologice, conform fluxului informațional-decizional. SGA dispune măsuri pentru realizarea unor manevre de golire la barajul Mihoiești.

  • Situaţia operativă specială 2:

– în data de 20.06.2017 ca urmare a precipitațiilor abundente căzute, râurile Arieșul Mare, Arieșul Mic și afluenții acestora și-au mărit debitele atingând pragul de alertă, au dus la creșterea nivelului în barajul Mihoiești impunându-se executarea unor manevre de deversare a apei din baraj. Datorită apariției unor defecțiuni tehnice, vanele și stavilele au rămas deschise, iar personalul ce le manevrează este în imposibilitatea executării în condiții de siguranță a manevrelor specifice. Debitul de apă deversat necontrolat în albia râului pune în pericol de inundații localitățile aflate în aval de baraj (Cîmpeni, Bistra și Baia de Arieș).

– în orașul Câmpeni: datorită avarierii barajului Mihoiești, au fost produse următoarele pagube: 55 gospodării și anexe gospodărești inundate din cartierul Mihoiești, DJ 750A inundat, subsolurile la 4 operatori economici inundate, 1 km rețea electrică avariată și 1 km rețea telefonică avariată.

– în comuna Bistra: datorită avarierii barajului Mihoiești, unda de viitură a produs următoarele pagube: 52 gospodării și anexe gospodărești inundate în zona Lunca Merilor;

– în orașul Baia de Arieș: datorită avarierii barajului Mihoiești, unda de viitură a produs următoarele pagube: 7 gospodării și anexe gospodărești inundate în zona Stadion.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență, la acest exercițiu au participat: Dănuț Emil Hălălai – prefectul județului Alba; reprezentanți ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba; Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba; comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din Cîmpeni, Baia de Arieș, Bistra; Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba; SC APA CTTA Alba; Poliția Câmpeni, Bistra, Baia de Arieș; Detașamentul 4 Jandarmi Cîmpeni; Crucea Roșie – Filiala Alba; SC Electrica SA; reprezentanți ai altor instituții ale statului din cele trei localități.

Exercițiul a debutat la Primăria Cîmpeni cu o ședință de informare și organizare coordonată de primarul Ioan Călin Andreș și prefectul Dănuț Emil Hălălai, la care au participat numeroși participanți ai instituțiilor statului și a continuat cu acțiunile prevăzute în planul de simulare, în diferite locații din Mihoiești, Câmpeni, Bistra, Baia de Arieș.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba a transmis că acest exercițiu şi-a atins scopurile de verificare a concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, de verificare a modului de organizare a cooperării între forţele participante, precum şi de realizare a unei informări complexe a populaţiei, privind modul de comportare în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă.

Totodată, reprezentanţii instituţiilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de acest tip de risc au apreciat modul în care s-a organizat şi desfăşurat exerciţiul, colaborarea bună între toate forţele participante, iar la final prefectul Hălălai a precizat următoarele: ,,Exercițiul a fost un succes. Vreau să mulțumesc Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență de la Câmpeni, Bistra și Baia de Arieș, și nu în ultimul rând primarilor celor 3 unități administrativ-teritoriale. De asemenea vreau să precizez că sunt mulțumit de felul în care Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția și Jandarmeria și-au făcut treaba. Între toate instituțiile statului participante a existat o strânsă colaborare, ceea ce a făcut ca exercițiul să fie un succes. Sperăm că astfel de evenimente să nu se întâmple, dar dacă totuși apar, consider că suntem pregătiți să facem față tuturor provocărilor.”

Ovidiu CULDA

[nggallery id=4211]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea