Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: De la corset la fusta pantalon, frumuseţea feminină, între opulenţă, cochetărie şi necesitate, surpinsă într-o expoziţie fotografică la Arhivele Naţionale Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale organizează în cadrul proiectului “Istorie şi Memorie”,  o expozitie de fotografii reprezentând moda feminină începând cu a doua jumătate a secolului al XIX -lea şi până la mijlocul secolului XX. Vernisajul expoziţiei a avut loc marţi, 28 februarie, îmcepând cu ora 10.00, la sediul Serviciului Judeţean.



Fotografiile, ilustratele şi reproducerile provin din colecţia de ilustrate, dar şi din fonduri familiale şi personale şi prezintă femeia de la mijlocul secolului XIX până la mijlocul secolului XX.

Idealul feminin al epocii era femeia manierată, respectuoasă, grijulie, devotată, cultă, fidelă. Femeia era o fiinţă delicată , iar idealul frumuseţii feminine era ,,femeia clepsidră.’’ Dorinţa de a etala luxul şi prosperitatea a devenit rapid o problemă socială. Astfel plimbările erau o ocazie de care se merita să se folosească a-şi afişa ţinuta.

În a II-a jumătate  a secolului al XIX-lea, femeile purtau corset, aveau trăsături fine: degetele lungi şi slabe, tenul alb, talie subţire . Coafura: buclele erau strânse pe creştet în coc, grupate lateral pe urechi, pălăria avea boruri largi aduse lângă faţă, femeile în vârstă purtau boneta de dantelă; rochia avea corsaj strâmt şi decolteu oval (en bateau), mânecile gigante ca nişte urechi de elefant, susţinute de sârme şi vată. În picioare se încălţau ciorapi cu floricele, balerini prinşi cu panglici.

Citeşte şi: Mesaje de 1 martie, Mărțisor. Ce sms-uri, felicitări şi urări puteţi trimite cu ocazia venirii primăverii?

În Codul toaletei civile publicat la Bucureşti, în anul 1870, scria :,,Toaleta unei demoazele urmează a fi mai modestă decât a unei femei măritate, pentru că adevărata manieră de a-şi alege un bărbat este de a părea că are gusturi simple…’’

Principalele articole vestimentare ale femeii de moda europeană. Pe trup purta cămaşa, corsetul şi pantalonii lungi, cu dantele ,vizibili la fetiţe, rochia cu corsajul ajustat şi decolteu larg (pentru seară) ; ziua decolteul acoperit de pelerina ,,berthe’’, fusta învoalată cu volane orientale, ciorapi de mătase, botine ,pălării de catifea.

După 1860 se modifică fusta , volumul ei se orientează spre spate şi se termină cu o trenă maiestuoasă. În 1870, fusta suferă modificări. Era formată din două jupe suprapuse de culori diferite, în faţă un şorţ cu colţurile ridicate , în spate se continuă cu o trenă.

Pălăriile destul de mari erau decorate cu egrete, aripi de păsări, păsărele mici împăiate cu penaj colorat ,noduri uriaşe de panglici. Florile se purtau foarte mult, mai ales rozele sălbatice şi miosotis. Hainele de promenadă sunt adeseori din postav sau de catifea, decorate cu astrahan.

Umbreluţele de soare, folosite pentru plimbarea în timpul sezonului cald, erau de dimensiuni destul de mici, pentru a feri doar capul şi faţa de soare. Erau decorate cu volane de dantelă, iar mânerul era făcut din materiale preţioase, chihlimbar , fildeş, argint ,aur.

Un alt accesoriu erau mănuşile. Unele domniţe care nu îndeplineau idealul estetic al degetelor lungi şi subţiri, purtau mănuşi mai mari pentru a masca acest neajuns.

Imaginea ideală era femeia ,,clepsidră’’. În special în perioada intermediară, când femeile nu  au apucat să slăbească, artificiul adoptat a fost corsetul. Talia de viespe era foarte apreciată. Adoptarea corsetului s-a dovedit a avea dezavantaje, prezentând un pericol pentru sănătatea femeilor.

Perioada 1900 – 1914, denumită de francezi pe bună dreptate La Belle Époque, este considerată a fi epoca de vârf pentru “moda frumoasă”, în aceste vremuri se regăseau bijuterii vestimentare evident doar în clasa celor privilegiaţi financiar din nastere.

Vestimentaţia elegantă din perioada 1900 – 1914 azi ar fi considerată una de mare evniment sau chiar de nuntă.

Începând cu anii 1920 moda a intrat într-o nouă eră : cea a modernităţii.

Femeile au început să se debaraseze de constrângerile ce erau impuse în acest domeniu şi vor purta haine mai confortabile, cum ar fi spre exemplu fuste scurte sau pantaloni.

Expozitia este deschisă publicului în perioada 28 februarie – 31 martie 2017.
[nggallery id=3501]

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea