Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO, VIDEO. Dacii și romanii, primele reprezentații din acest an. Spectacol la Alba Iulia, cu dansatoare și gladiatori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Garda Romană, formată din daci, romani, gladiatori și dansatoare au realizat, sâmbătă, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, într-o zi frumoasă de primăvară, prima reprezentație din acest an, demonstrațiile urmând să continue până în toamnă.

Cel mai probabil, următoarele demonstrații vor avea loc de Paști.

Primul spectacol realizat de Garda Romană a avut loc în prezenţa a zeci de persoane, care au asistat la reprezentaţia Legiunii a XIII-a Gemina (romanii), a Lupilor Apulonului (dacii), spectacolul fiind completat de demonstrațiile trupelor Ludus Apulensis (gladiatorii) Magna Nemesis (dansatoarele), care au încercat să ofere lecții de istorie și divertisment.

Principalele comenzi ale romanilor, care s-au arătat cei mai disciplinaţi soldaţi, sunt: milites (soldaţi!) ad gladius clin (întoarce-te la dreapta), ad scutum clina (la stânga), ad scutum transforma (întoarce-te 180 de grade), dirige frontem (în formaţie), mandata captate (aranjaţi-vă ţinuta), scurta capere (ridică scutul).

Trupele sunt formate din voluntari, proiectul Garda Romană de la Apulum fiind derulat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Garda Romană de la Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment ce are ca scop punerea în valoare şi protejarea uriaşului patrimoniu roman de la Alba Iulia.

Garda Romană şi Garda Cetăţii au făcut cunoscută Cetatea din Alba Iulia şi au atras, de-a lungul timpului, un număr impresionant de turişti.

Garda Romană de la Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment ce are ca scop punerea în valoare şi protejarea uriaşului patrimoniu roman de la Alba Iulia.

VIDEO: Liviu Zgarciu

FOTO: Ania Ciolacu

[nggallery id=3708]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia se situează printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România, fiind al 6-lea cel mai frumos parc dendrologic din țară. Luna aprilie este momentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea