Rămâi conectat

Actualitate

FOTO, VIDEO Centru de transfer tehnologic, în parteneriat cu o firmă germană, la Alba Iulia: ”Este veriga care unește mediul universitar cu industria”

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și firma germană Steinbeis-Donau – Zentrum au semnat, miercuri, un protocol de colaborare pentru înființarea unui centru de transfer tehnologic, rectorul Daniel Breaz precizând că este veriga care unește mediul universitar cu industria.

Inaugurare centru de transfer tehnologic19Rectorul UAB a afirmat că acest centru va ajuta studenții, profesorii și cercetătorii să-și dezvolte cariera, să se pregătească și să se dezvolte ca buni profesioniști. Totodată, va ajuta firmele să-și dezvolte producția, productivitatea, să se extindă și, printr-o colaborare, să aibă noi linii de producție, cu noi produse mai performante. El a completat spunând că niciodată nu s-a construit o universitate lângă o companie ci invers.

”Este vorba despre un parteneriat al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia cu centrul de transfer tehnologic Steinbeis din Stuttgart, un mamut de circa 6.500 de persoane care lucrează spre binele dezvoltării Germaniei și nu numai, locat în aceeași clădire cu Ministerul Economiei și care s-a dovedit deosebit de eficient în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea Germaniei. Modelul  Steinbeis merită să fie luat în considerare, este un model ce s-a dovedit a fi eficient. Este, în câteva cuvinte, veriga care unește mediul universitar, mediul de cercetare, cu industria, cu producția, și acest lucru este deosebit de important pentru că universitățile nu o să lucreze doar virtual, iar cel mai important partener al companiilor trebuie să fie universitățile. Niciodată nu am văzut ca o universitate să fie construită lângă o mare companie, dar invers, o mare companie, sau mai multe companii, care și-au găsit locul și se dezvoltă lângă universități am văzut. Suntem furnizorul de resursă umană, acea materie primă, între ghilimele, pentru companii”, a afirmat Daniel Breaz.

Pe lângă profesori, studenți, și parteneri ai proiectului la inaugurare a fost prezent și reprezentantul Guvernului în teritoriu, Gheorghe Feneșer.

”Puteți să fiți siguri că va exista o colaborare deplină și un ajutor permanent. Atunci când vorbim de transfer tehnologic ne gândim dacă acest transfer se poate efectua, între cine, și cine. Noi, în Alba, avem universitatea pe care o reprezentați, și este una de elită, și avem printre altele două mari companii germane. Mă refer la Mercedes și Bosch. Eu cred că ei vor fi primii interesați de acest transfer tehnologic. Din punct de vedere al guvernului există tot sprijinul, dar vrem să facem ceva ce nu a mai existat în România până acum. Eu am avut ocazia, cu ani în urmă, să văd un asemenea centru în Austria, când, lângă o locație unde au lucrat peste 2.000 de angajați, exista un punct tehnologic, cu 80 de angajați, pentru marea firmă, care nu făceau altceva decât răspundeau la nevoile care apăreau zi de zi în producție. Eu sper ca acest punct de transfer să nu fie numai o noutate pentru România și să fie de un real folos pentru toate marile societăți care doresc să vină în acest parteneriat”, a spus Gheorghe Feneșer.

Directorul Steinbeis-Donau – Zentrum pentru țările dunărene, Jurgen Raizner, a afirmat că reprezintă un grup de companii mari din Germania care au demonstrat că succesul este important în sectorul economic mic și mijlociu. Firma Steinbeis-Donau – Zentrum își are sediul la Nuremberg și de 140 de ani a început să aducă cunoștințele din universitar în industrie pentru a avea un mediu industrial mai competitiv.

Jurgen Raizner a mai afirmat că scopul prezenței lui, la Alba Iulia, este și să stabilească o legătură între mediul academic albaiulian și două firme cu capital nemțesc de pe teritoriul județului, Bosch și Mercedes.

[nggallery id=1118]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea