Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Cascada Pișoaia din Munții Apuseni, o minunăție a naturii. Locul unde apa cade de la peste 18 metri înălțime

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cascada Pișoaia din Munții Apuseni, comuna Vidra, o minunăție a naturii. Locul unde apa cade de la peste 18 metri înălțime.

Unul dintre obiectivele turistice care merită vizitate dacă ajungeți în Munții Apuseni este Cascada Pișoaia, o creație impresionantă a naturii, din comuna Vidra. Aflată într-un peisaj captivant, la aproximativ 500 de metri de la șosea, Cascada Miresii, cum mai este cunoscută, oferă un ”spectacol” răcoritor și priveliști liniștitoare, care cu siguranță vă vor impresiona, mai ales dacă sunteți sensibili la frumusețea creată de Dumnezeu.

YouTube video

Cascada Pişoaia este declarată rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă destul de mare, respectiv de 2,5 hectare. Rezervaţia peisagistică se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag şi arbori izolaţi de răşinoase. Căcascada pisoaia35derea de apă se realizează de la aproximativ 18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formaţiunile calcaroase de tip travertinic depuse dea lungul timpului măresc spectaculozitatea zonei.

Apele din zonă sunt bogate în calcar, acoperă totul cu depuneri, şi dau naştere la numeroase formaţiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase. Din aceste tufe calcaroase localnicii confecţionează cruci care pot fi văzute lângă biserici sau dea lungul drumurilor, sau taie cărămizi cu ajutorul cărora îşi împrejmuiesc casele.

Cascada Pișoaia se află în comuna Vidra, sat Nemesi, pe Arieșul Mic, la confluență cu pârâul Slatina, în imediata apropiere a drumului DJ 762 Mihoiești-Avram Iancu. Se află în versantul drept al Arieșului Mic, vis-a-vis de Dealul cu Melci, o altă rezervaţie, paleontologică, care atrage prin aspectul său ciudat. Este vorba despre o puzderie de formaţiuni sub formă de melci, încrustate în piatră în urmă cu mai bine de 65 de milioane de ani. Peste 30 de specii de moluşte şi-au lăsat aici amprenta pe o suprafaţă de 4,30 ha, alcătuind acest recif senonian, bizar în ochii oricărui călător.

Cum ajungi: Din Turda pe DN75, din Alba Iulia pe DN74, din Deva pe DN76, apoi pe DN75, din Albac pe DN75 spre Vadu Moţilor – baraj Mihoieşti spre comuna Avram Iancu pe DJ 762 până în Vidra.

[nggallery id=2201]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror? Tribunalul Alba a remis procurorilor un dosar penal deschis pe numele unei femei din Sebeș, care a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. Femeia era samsar de mașini și este acuzată că a produs un prejudiciu la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea