Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VDEO: Mihai Eminescu, aniversat la Alba Iulia. Discursuri în cinstea marelui poet, recital de poezie şi depuneri de coroane şi flori la bustul de pe Aleea Scriitorilor

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

eminescu aniversat in 2015 la Alba Iulia 25Cei 165 de ani de la naşterea marelui poet român, Mihai Eminescu, au fost marcaţi, joi, 15 ianuarie, la Alba Iulia. Zeci de de iubitori ai operei eminesciene şi de cultură în general, poeţi, elevi şi oficialităţi locale s-au adunat la bustul „Luceafărului” de pe Aleea Scriitorilor, unde au depus coroane şi flori şi au vorbit despre semnificaţia marelui poet în cultura română şi universală, au recitat poeme, iar unii au ţinut să spună cum au crescut, „în mod organic”, cu Eminescu.

Bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia a fost „împodobit”, joi, de coroane şi  flori, de oameni care au dorit, ca cel puţin în ziua în care s-a născut „geniul poeziei româneşti”, să se gândească mai mult ca de obicei la operele lui şi să-l omagieze prin discursuri sau recitaluri de poezii.

Citește și: Mihai Eminescu data naşterii • Mihai Eminescu biografie pe scurt • Mihai Eminescu opere, cărți, poezi • Mihai Eminescu scurt referat

Momentul a fost deschis de către Mioara Pop, directoarea Bibliotecii „Lucian Blaga” Alba.  „Fără Eminescu, literatura n-ar fi fost niciodată aceeaşi.  El poate fi considerat „kilometrul zero al cuturii române”, a spus Mioara Pop.

A vorbit de asemenea despre Mihai Eminescu, cunoscutul poet Ion Mărginean. Acesta consideră că „Eminescu nu poate muri  pentru că el înfrumuseţează tot ceea ce atinge”. „E un poet al fiinţei, al nemuririi”, a spus poetul. Totodată, acesta a prezentat şi un volum dedicat lui Eminescu,  scris de Mihai Cimpoi, membru al Academiei Române.

eminescu aniversat in 2015 la Alba Iulia 26Între cei care au recitat poezii, o amintim pe Cristina Gabriela Hale (scriitor de cărţi pentru copii) care a recitat o compoziţie proprie, poezia „Luceafăr pământean”, dedicată lui Eminescu. „Vă doresc să iubiţi precum Eminescu, FRUMOS”,  le-a spus Gabriela Hale celor prezenţi.

Poetul Dumitru Mălin, prezent de asemenea la eveniment,  a făcut o paralelă între modul tineretului actual de a-l recepta pe Eminescu şi modul cum era receptat de generaţia lui. „Noi am crescut în mod organic cu Eminescu. El a construit în orice întâmplare o etapă a vieţii noastre”, a spus acesta, între altele, în discursul său.

Citește și: 15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României

„În cartea „Patimi şi Virtuţi” se afirma că toate păcatele pe care le poate săvârşi un om pe acest pământ au o justificare, cu excepţia a două dintre ele: nedreptatea şi nerecunoştinţa. Consider că prin faptul că ne-am adunat astăzi în faţa bustului lui Mihai Eminescu am încercat să ne ferim de aceste două păcate care nu au niciun fel de justificare”, a spus Ioan Adrian Popa, scriitor şi redactor al ziarului Unirea.

Evenimentul dedicat părintelui spiritual al limbii române, ce a avut loc cu începere de la ora 12.00, la Alba Iulia, a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană ”Lucian Blaga„ Alba, alături de reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Alba Iulia, ai asociaţiilor cultural-istorice din municipiu, de elevi ai şcolii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” şi ai Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia.

[nggallery id=2898]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă Proiectul “Pet Care” este organizat vineri, 19 aprilie, de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Printre activitățile organizate se numără […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea