Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Târgul liceelor și meseriilor a poposit la Cugir. O campanie de consiliere și orientare profesională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Casa de Cultură din Cugir a găzduit luni, cea de-a III-a ediție a ,,Târgului liceelor și meseriilor”, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională consacrat orientării școlare și profesionale a elevilor din clasa a VIII-a, aparținând unităților de învățământ preuniversitar.

Cei 203 elevi din Cugir, Șibot, Săliștea și Ceru Băcăinți, au avut prilejul să afle informații prețioase despre fiecare unitate de învățământ, astfel încât la sfârșitul clasei a VIII-a să poată alege ruta școlară și cea profesională. Însoțiți de profesorii diriginți, sub conducerea directorilor de școală, absolvenții de gimnaziu, au avut posibilitatea să ia cunoștință despre oferta educațională pentru nivel liceal și profesional, să viziteze standurile prezentate cu acest prilej de către cele două colegii locale, precum și de agenții economici din oraș.

Au rostit alocuțiuni cu această ocazie: prof. Marcela Dărămuș – inspector general la ISJ Alba, prof. Monalisa Borza, inspector general adj. la ISJ Alba, prof. Ionela Cozmescu, director la Colegiul național ,,David Prodan” Cugir, prof. Ionuț Iancu – director Colegiul Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu” Cugir. Au luat parte la eveniment primarul și viceprimarul Cugirului, Adrian Teban, respectiv Călin Furdui, inspectorul general adj. la ISJ. Alba, prof. Alexandru Dăncilă, prof. Dorina Budoiu – inspector pe discipline tehnice la ISJ Alba.

În cea de-a doua parte a manifestării a avut loc o întâlnire a conducerii ISJ Alba cu directorii unităților de învățământ, cu reprezentanții firmelor, la care a fost prezent și primarul Adrian Teban, prilej cu care inspector general Marcela Dărămuș le-a mulțumit directorilor celor două colegii pentru modul în care au organizat evenimentul, cerând conducerilor școlilor să intensifice acțiunile de orientare a elevilor, arătând că numai prezentarea către aceștia nu este suficientă, fiind nevoie ca ea să fie extinsă la nivelul părinților pentru că în egală măsură și ei, trebuie să cunoască potențialul real al copiilor lor, să cunoască ofertele finale și să sprijine școala pentru inserția corectă a elevilor. Inspectorul general a mai cerut conducerilor școlilor gimnaziale să organizeze în zilele imediat următoare, acțiuni pentru părinți, în special pentru părinții ai căror copii, cu un nivel mai scăzut de pregătire, și care, nu pot face față în mod optim pretențiilor învățământului liceal, putând a se orienta spre învățământul profesional și profesional dual. A solicitat totodată, ca în această acțiune să se implice cât mai mult profesorii consilieri de învățământ gimnazial, precum și diriginții.

Abordând succint problemele de perspectivă ale rețelei școlare, de la nivelul orașului, Marcela Dărămuș a purtat un util dialog cu primarul Cugirului arătând că pe lângă meseriile tradiționale legate de prelucrarea metalelor, ar trebui să existe mai multă deschidere spre cerințele pieței muncii și spre cererea firmelor, dând exemplu că a existat o solicitare pentru o clasă de carmangerie, dar care a fost respinsă, clasa fiind transferată la Sebeș.

Prezentăm mai jos oferta educațională a celor două colegii locale pentru anul educațional 2017 – 2018:

– Sub deviza ,,Calitate și performanță” Colegiul Național ,,David Prodan” Cugir are pentru anul școlar 2017 – 2018 Filiera teoretică – Profil real: matematică – informatică intensiv Informatică – 1 clasă (28 locuri) zi. Științe ale naturii – 1 clasă(28 locuri) zi. PROFIL UMANIST: filologie – intensiv engleză – 1 clasă(28 locuri) zi. Instituția are: 20 săli de clasă, 2 amfiteatre, 11 laboratoare și cabinete, 1 sală multimedia, bibliotecă/CDI – 1 (33.000 volume), sală de sport.

– Colegiul Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu”: LICEU TEHNOLOGIC: – Economic – 28 locuri(Tehnician în activități economice) Electromecanică – 28 locuiri(tehnician electromecanic) ȘCOALĂ PROFESIONALĂ. Sistem dual: frezor – rabotor – mortezor – 14 locuri; Operator CNC – 14 locuri(bură lunară până la 400 RON. SISTEM CLASIC: Strungar – 14 locuri; Operator CNC – 14 locuri(Bursă lunarăpână la 200 RON).

Constantin PREDESCU

[nggallery id=3963]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea