Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Țara Ungurească versus Țara Românească. Ce variantă preferați? A istoricului sau a artistului?

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Recent autoritățile locale din Alba Iulia au inaugurat un nou monument artistic amplasat în Piața Cetății din municipiu, care a iscat un mic scandal, după ce istoricul albaiulian Marius Rotar s-a declarat revoltat cu privire la formularea aleasă de artistul care a realizat opera, respectiv “Țara Românească” în loc la “Tara Ungurească”.   

Mulți dintre dumneavoastă ați putut observa opera artistului  weekendul trecut, cu ocazia manifestărilor organizate de Ziua Națională a României.

Monumentul este conceput și realizat de sculptorul Ștefan Bințințan, creatorul majorității statuilor și monumentelor din piatră care au îmbogățit Cetatea Alba Iulia în ultimii ani. Lucrarea are forma unui clopot din bronz și simbolizează Marea Unire de la 1918.

Întreaga intrigă a pornit de la textul inscripționat pe acest clopot ce simbolizează Unirea Transilvaniei cu  România din 1918. Acuzațiile istoricului se referă la inscripția de pe acest monument, care este inspirată din Rezoluția Marii Uniri, mai exact la faptul că artistul a înlocuit  formularea „Țara Ungurească” cu „Țara Românească”.

Istoricul acuză, artistul explică

În documentul original scrie „Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, iar pe monumentul artistic „Țara Ungurească” devine „Țara Românească”.

Marius Rotar, istoric: Cui ii pasă de faptul, că în mod deliberat, autorul acestei capodopere situată in Alba Iulia a modificat intenționat formularea de Țara Ungurescă (Partium, adică) cu Țara Românească? Uitati-va pe textul original din Rezolutia Unirii redactată de Vasile Goldiș. Am spus despre acest fapt la mai multa lume, dar nimeni nu este interesat de acest subiect. Ceea ce reiese din capodopera este ca la 1918 Tara Romaneasca s-a unit cu Romania. Râd și copiii de clasa a 8-a.” (…) “Până la urma este si asta o dovada cat de importanti sunt istoricii in acest oras. Eu nu sufar din cauza asta, insa daca unul este bolnav se duce la doctor, daca un motor nu merge se apeleaza la un specialist etc., dar in cazul istoriei – chipurile – toti ne pricepem si, mai rau decat atat, se gasesc intotdeauna argumente sa-i combatem pe istorici (noroc cu google si wikipedia, ca altminteri putini ar stii sa caute dupa o informatie intr-o carte de istorie).”

Ștefan Bințințan, unul dintre cei mai prolifici și apreciați sculptori din România, a explicat simplu că modificarea textului la care se face referire ține de propria sa interpretare și viziune artistică, nefiind aici vorba de o lucrare științifică. El mai spune că este vorba despre o interpretare actuală, contemporană, care ține cont de realitățile vremurilor și de sentimentul național românesc. La Alba Iulia, pe un monument al Unirii să scrii „Țara Ungurească” în loc „Țara Românească” ar fi într-adevăr un gest provocator.

Ștefan Bințințan, sculptor: „Pentru că țin mult la acest monument al Unirii, am interpretat textul din Rezolutia Unirii. Este vorba de un monument simbolic și nu am vrut să văd acolo scris Țara Ungurească. E o lucrare artistică. Este o interpretare actuală, contemporană”.

În viziunea artistului clopotul simbolizează în primul rând monumentul Unirii întru Dumnezeu, legătura dintre cer și pământ, iar “sunetul” său este metafizic.

Controversele pe acest subiect continuă, deși situația pare a fi destul de clară. Voi ce preferați? Viziunea artistului, emoțională, patriotică, sau perspectiva pur științifică a istoricului?

Eu cred că dacă pe acest monument al Unirii ar fi stat scris Țara Ungurească, ar fi avut nevoie de pază nonstop. Iar inevitabila sa vandalizare s-ar fi numit act de patriotism!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea