Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Studenţii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918 încurajați de Curtea de Apel Alba Iulia să îmbrăţişeze profesiile juridice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Studenţi ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au simulat un proces penal de trafic de droguri, vineri, 24.06.2016 în sala de judecată 213 a Curţii de Apel Alba Iulia, în urma unei iniţiative comune bazată pe cooperare instituţională. Aceştia s-au comportat cu entuziasm în judecarea apelului a 3 tineri acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc prin oferirea şi comercializarea în cluburi a unui număr mare de pastile ecstasy.

simulare Curtea de Apel Alba Iulia007Organizarea şi desfăşurarea procesului simulat a fost coordonată de d-na lect. univ. dr. Maria Ureche şi d-na judecător Oana Maria Petraşcu.

Auditoriul prezent, format în mare parte din colegi ai protagoniştilor, au avut ocazia să vadă în desfăşurare etapele definitorii ale şedinţei de judecată din procesul penal, începând de la intrarea completului şi solemnitatea specifică actului de judecată, continuând cu încuviinţarea şi administrarea de probe, rostirea jurământului şi audierea martorilor, inclusiv a unui martor cu identitate protejata prin sistemul de videoconferinţă, pledoariile procurorului şi ale avocaţilor, ultimul cuvânt al inculpaţilor, dintre care doi aflaţi în stare de arest preventiv, şi încheind cu pronunţarea soluţiei de către completul de judecata.

Cei 14 studenţii participanţi activi la proces au experimentat principalele roluri din procesul penal (2 judecători, 1 procuror, 2 grefieri, 3 avocaţi, 3 inculpaţi, 2 martori şi 1 poliţist) şi au manifestat reale valenţe pentru profesia juridică simulată. La finalul procesului aceştia au primit diplome personalizate pentru recunoaşterea efortului şi implicării lor.

Obiectul procesului simulat, traficul de droguri, a fost ales deoarece s-a desfăşurat în preajma zilei de 26 iunie, declarată de către ONU începând din 1987 ca Ziua internaţională de luptă împotriva traficului de droguri şi consumului ilicit de droguri.

Majoritatea victimelor traficului de droguri provin dintre tineri, infracţiunile se săvârşesc cu predilecţie în mediile frecventate de aceştia: cluburi, baruri, festivaluri iar conştientizarea de către tineri a fenomenului infracţional reprezentat de consumul şi traficul de droguri poate constitui un mijloc de prevenţie dar şi de reflecţie pentru viitorii profesionişti ai dreptului.

Este vizibilă amploarea din ultimii ani a fenomenului reprezentat de traficul de droguri şi în datele statistice deţinute de Curtea de Apel Alba Iulia. Astfel, dacă în anul 2006 pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia s-au aflat 3 dosare penale cu obiect traficul sau consumul de droguri, în anul 2010 au fost înregistrate 10 astfel de dosare pentru ca în anul 2015 20 de dosare cu trafic de droguri sa fie judecate de Curtea de Apel Alba Iulia. In spatele acestor cifre statistice seci se ascunde drama unor tineri care suferă alături de familiile lor consecinţele nefaste ale consumului ilicit de droguri ştiut fiind că drogurile şi alte substanţe psihoactive degradează fizic şi psihic fiinţa umana şi distruge viitorul tinerilor consumatori..

La proces au asistat d-na lect. univ dr. Miruna Tudoraşcu, decan al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918 şi d-l judecător Aurelian Mocan, vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, dar şi aproximativ 50 de studenţi din cadrul Universităţii 1 Decembrie 1918, care i-au susţinut şi încurajat pe protagonişti pe parcursul procesului.

Reuşita acestui eveniment organizat în premieră pentru Universitatea 1 Decembrie 1918 şi Curtea de Apel Alba Iulia, consolidează colaborarea fructuoasă a celor două instituţii importante din Alba Iulia şi creează premisele ca desfăşurarea proceselor simulate să devină o tradiţie de succes deosebit de utilă atât pentru dezvoltarea profesională a studenţilor, cât şi pentru promovarea publică a valorilor justiţiei.

Biroul de presă al Curții de Apel Alba Iulia

[nggallery id=2345]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia se situează printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România, fiind al 6-lea cel mai frumos parc dendrologic din țară. Luna aprilie este momentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea