Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Salbă de izvoare cu legende, la Horea, în Apuseni. Locuri de ”hodină” amenajate de moți pentru turiștii care ajung în zonă

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

izvoare horea16O salbă de izvoare – ”cântece de leagăn” ale trăiniciei românilor, adevărate altare, au fost amenajate de moți în comuna Horea pentru turiștii care ajung în zonă.  Este vorba despre 12 izvoare  scoase ”la  drum” din loc în loc, unele cu bănci lângă și loc pentru grătar, pentru ca toți cei care poposesc pe aceste meleaguri să aibă unde să-și stmâpere setea și să-și tragă sufletul.

Fiecare izvor are o denumire specifică zonei, dar și povestea lui.  Acestea vor fi sfințite cu ocazia Târgului Lemnarilor din 22-23 august 2015, de către ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Albei Iulia și un sobor de preoți din zonă.

Pădurari, meșteri, cioplitori, localnici din comuna Horea, împreună cu autoritățile locale, și-au unit forțele și resursele și cu multă trudă și migală au reușit să amenajeze 12 izvoare, locuri de poveste special create pentru oaspeții lor.

izvoare horea23Dacă nu au mai fost folosite atât de des, oamenii din zonă spun că izvoarele s-ar fi supărat și i-ar fi părăsit, ar fi secat. Însă de cum au fost ”băgate în seamă”, curățate și amenajate, acestea și-au revenit… și ”vor răgădui” și mai mult după binecuvântare, după cum spun localnicii. Acum, turiștii își pot stâmpăra setea cu apă rece ca gheața, venită direct de la sursa natură.

Poetul Ion Mărgineanu spune că izvoarele sunt brațe ce așteaptă să fie sărutate. ”Când bem apă de la aceste izvoare este ca și când sărutăm rădăcinile acestui pământ. Un asemenea izvor ne tămăduiește inima, ne fortifică râul și neamul, asigură trecătorului ospitalitate, respect, chemare la curățenia și bogățiile Apusenilor”, a spus acesta.

izvoare horea17”Ne bucurăm că în acest colț de rai al Apusenilor, în comuna Horea, apa devine un simbol al vieții – prin aceste 12 fântâni (numărul celor doisprezece Apostoli ai Domnului), care vor alina setea și dorul celor care revin sau poposesc în localitatea noastră, binecuvântată de Dumnezeu, cu locuri și oameni minunați. Cinste celor care s-au ostenit la realizarea acestor minunate fântâni, cu apă vie. Ascultați-le murmurul, că sunt cântecele de leagăn ale trăiniciei voastre”, a spus preotul Sorin Trif, din Trifești.

Denumirea celor 12 izvoare și locația:

Poarta Izvoarelor (la intrare în Horea), Izvorul Lemnarilor (Fântâna Dodiții, la intrare în Mătișești), Izvorul lui Dumac (de la Moară), Izvorul Primarului (satul Petreasa), Izvorul Țigăncușa (pe Valea Arăzii), Izvorul Vieții (pe drumul lui Iovan), Izvorul Ursului (pasul Ursoaia), Izvorul Cumpăna (Bătătoare), Izvorul Bisericii (Biserica Mătișești), Brădet (pe DN1 R), Izvorul Apa caldă (rece ca gheața, spre Poiana Horii) și Izvorul Horea (centrul comunei Horea).

[nggallery id=800]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea