Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Prezentare de modă și expoziție de grafică, la Colegiul Național ”Inochentie Micu Clain” Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

prezentare-moda-im-clain-blaj01Vineri, 16 decembrie a.c., în sala festivă a Colegiului Național ”Inochentie Micu Clain” Blaj, director – prof. Ioan Tomoiagă, au avut loc două evenimente artistice deosebite: un vernisaj, organizat de conf. univ. dr. Elena Cîmpian și lector univ. dr. Aurel Dumitru, urmat de o prezentare de colecții de design vestimentar, în care au expus studenți de la Facultatea de Arte din Oradea. Lucrările prezentate au fost realizate de studenții din anii I, II și III, ai Secției Grafică, dar și de cei din anul II ai Secțiilor Arte decorative și Modă-design vestimentar.

Expoziția de grafică a fost prezentată de conf. univ. dr. Elena, care a explicat modul de realizare a celor 32 de lucrări expuse, cu teme la alegere, în care studenții au valorificat expresivitatea unor diferite elemente de limbaj plastic: punctul, linia, pata, culoarea și au evidențiat, în egală măsură, profesionalismul și efortul creativ al tinerilor. Materialele prezentate au demonstrat energia creatoare a spiritului juvenil și simțul valoric al unor tineri artiști aflați într-o permanentă căutare a frumosului existențial, pentru care sinceritatea actului creator se îmbină armonios cu studiul temeinic și cu pasiunea pentru artele frumoase.

Expoziția de artă grafică și gravură a fost urmată de o prezentare de modă, ce a inclus trei colecții vestimentare. Prima – ,,Experiment” a fost o colecție colectivă a studenților din anii I și II, sub coordonarea directă a cadrelor didactice de specialitate, a direcțiilor de studiu Arte decorative și Modă-design vestimentar: conf. univ. dr. Corina Andor, lector univ. dr. Corina Baciu, lector univ. dr. Mihaela Tătulescu, lector univ. dr. Olimpia Urdea. A doua colecție, sugestiv intitulată ,,Romantic Goth”, a conținut creațiile vestimentare din colecția de licență a tinerei artiste Cristina Borha, profesori coordonatori: lector univ. dr. Mihaela Tătulescu, lector univ. dr. Olimpia Urdea. Ultima prezentare de modă a purtat semnătura designerului Cristina Borha, cuprinzând piese vestimentare din Colecția toamnă-iarnă 2016-2017.

Din partea Colegiului Național ,,I. M. Clain” Blaj s-au implicat în organizarea acestui proiect: director Ioan Tomoiagă, lector univ. dr. Aurel Dumitru, director adj. Rodica Jeican, prof. Adrian Hetak, consilier educativ, prof. Claudia Oancea-Raica și prof. Daniel Voina. Majoritatea modelelor care au defilat sunt eleve ale colegiului: Rus Adriana (cl. XI E), Spătăcean Lidia (cl. X E), Ionaș Denisa (cl. XII E), Velicea Elena (cl. XI E), Mihu Andreea (cl. XI F), Voina Cătălina (cl. IX A), Cosma Jessica (cl. IX D), Munteanu Antonia Maria (cl. IX D), cărora li s-au alăturat eleva Ioica Ana-Maria de la Liceul Teologic Gr. Catolic ,,Sf. Vasile cel Mare” (cl. XII) și o absolventă Zgaiba Roxana.

În urma celor două evenimente artistice, s-a realizat un acord de parteneriat între Colegiul Național ,,I. M. Clain” Blaj, reprezentat de director, prof. Ioan Tomoiagă și Universitatea Oradea, Departamentul de Arte Vizuale din cadrul Facultății de Arte Vizuale, reprezentată prin rector, prof. univ. dr.Constantin Bungău, conf. univ. dr. Ioan Teofil Știop în calitate de director departament și doamna conf. univ. dr. Corina Andor, în calitate de decan al Facultății de Arte. Prin acest parteneriat se propune un schimb de experiență între elevii colegiului, care manifestă aptitudini estetice sau competențe de exprimare culturală în diverse forme artistice și studenții de la Facultatea de Arte din Oradea, obiectul colaborării constând în derularea unor activități comune, în care cele două instituții vor asigura spații de expunere pentru lucrările elevilor, respectiv ale studenților și promovarea reciprocă prin intermediul mass mediei a proiectului de parteneriat cu ocazia evenimentelor propuse prin acordul ambelor părți. Pe termen scurt, acest proiect de parteneriat promovează voluntariatul și beneficiile sale pentru comunitatea locală blăjeană și pentru studenții Facultății de Arte din Oradea, urmărindu-se, totodată, susținerea producției artistice din sfera artelor vizuale. Acest parteneriat constituie pentru elevii de la Colegiul Național ,,I. M. Clain”o modalitate extraordinară de a-și dezvolta gustul estetic și de a se exprima artistic printr-o gamă variată de mijloace, în concordanță cu abilitățile individuale.

Momentul a fost emoționant, iar jocurile de lumini coroborate cu frumusețea și originalitatea creațiilor vestimentare a creat o atmosferă magică. Spectacolul oferit de modele a fost unul euforic ,,explozie de tinerețe și frumusețe”, răsplătit cu aplauze de public, a transmis purtătorul de cuvânt al colegiului, prof. dr. Claudia Oancea-Raica.

[nggallery id=3179]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea