Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Peste 400 de credincioși au participat la sărbătoarea Sfintei Marii, de la Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sfânta Maria Mare, sărbătoare numită în popor și Uspenia (termenul slav) este una dintre cele mai importante sărbători creștine închinate Sfintei Fecioare, iar pentru români este și ocrotitoarea marinarilor, în mai multe orașe fiind organizate, în 15 august, procesiuni cu icoane și pelerinaje.

Cu acest prilej, și la Biserica Ortodoxă din Cugir ce poartă hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, peste 400 sute de credincioși din localitate și nu numai,  au ținut să fie prezenți marți,  la slujba de prăznuire a acestei sărbători, care în organizarea părinților parohi Mircea Giurgea și Mihai Gălățeanul se petrece în fiecare an la data amintită. Evenimentul religios a început cu Slujba Liturghiei Mari a Sfântului Ioan Gură de Aur Arhiepiscopul Constantinopolului , continuând în aceeași zi cu cea a Vecerniei , urmată spre seară, de Taina Sfântului Maslu de obște.

Slujba a fost oficiată de un sobor de 10 preoți , avndu-l alături ca invitat de onoare pe părintele Ionel Arsu , protopop în cadrul Protopopiatului Sebeș . După rânduiala bisericească, preoţii au rostit rugăciunea de sfinţire a untdelemnului şi binecuvântarea făinii, apoi au fost citite cele şapte periscope apostolice şi evanghelice. Cuvântul de învăţătură creştină, menit să-i familiarizeze şi să-i apropie pe oameni de cele dumnezeieşti, a fost rostit cu această ocazie de părintele Ioan Galată fost protopop de Sebeș.  Cunoscută ca „Taina vindecării”, maslul este o rugăciune în comuniune, al cărei rost îl aflăm din scrierile sfinte, în care se spune: ,,De este cineva bolnav între voi, să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn întru numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica şi de va fi făcut păcate, se vor ierta lui” (Iacov 5, 14-15). De amintit  că pregătirile pentru marea sărbătoare au început cu o zi înainte, cu slujba Vecerniei Mari cu Litie a Paraclisului Maicii Domnului și slujbei Prohodului Maicii Domnului, slujbe săvârșite în Biserica „Adormirii Maicii Domnului” de către un sobor format din părinții parohi:  Mircea Giurgea,  Mihai Gălățeanu și Ioan Adrian Aldea.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în luna martie a anului  1991, iar începutul lucrărilor de construcţie s-a făcut în 30 august 1993. Prima Liturghie s-a oficiat în decembrie 1997, iar în 2003 s-a început pictarea bisericii, care s-a încheiat în 2009. Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 2010 în cadrul unei slujbe solemne oficiată de către Înalpreasfințitul Andrei Andricuț al Alba Iuliei. (C.P.)

[nggallery id=4450]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea