Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Paradă spectaculoasă la Blaj, cu fanfară, torțe, călăreți, daci și romani. Peste 1000 de oameni au venit să ducă tradiția mai departe

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 parada cu torte la blaj45Mica Romă a răsunat joi seara de cântece patriotice și tropote de cai. Chiar dacă vremea nu a ținut cu ei, peste 1000 de oameni cu torțe aprinse, călăreți în straie populare, daci și romani au defilat prin centrul municipiului Blaj, în cadrul tradiționalei parade organizate la ”Sărbătoarea Libertății”. Este vorba despre o tradiţie veche, încă din perioada interbelică, reînviată de câţiva ani, prin care localnicii îi aniversează pe participanţii la Marea Adunare de pe Câmpia Libertăţii din 15 mai 1848. Cei care nu s-au alăturat coloanei, au avut ocazia să urmărească de pe margine un adevărat spectacol.

Magia vremurilor demult parada torte blajapuse a cuprins  centrul orașului Blaj. Pe o rază de câteva sute de metri de la kilometrul zero al municipiului, unde răsunau cântecele patriotice, în ciuda vremii neprielnice, sute de oameni, grupuri de copii și adulți veniți din zonele apropiate ale Blajului, dar și localnici, mișunau dornici să participe sau să asiste la paradă.

Procesiunea a început în jurul orei 20.00, cu plecare pe Marșul lui Iancu din centrul municipiului, iar în fruntea paradei, ”Avram Iancu”, așa cum i-a însufleţit pe români în adunările de pe Câmpia Libertăţii pe calul său cel alb, i-a condus și pe cei care în acest an au venit să ducă tradiția mai departe. Călăreți din Tiur, căruțe cu oameni îmbrăcați în straie naționale, peste 500 de elevi și dascăli ai parada cu torte la blaj49Blajului cu torțe în mâini, dar și simpli localnici au defilat spre încântarea celor care au venit să admire parada de pe margine.

Elementul de noutate în acest an în cadrul paradei a fost reprezentat de prezența Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum și a Lupilor Apoulonului, care au făcut ”furori” printre participanți.

Pe tot parcursul drumului, fanfara Centrului de Cultură ”Augustin Bena” de la Alba Iulia a întreținut atmosfera de sărbătoare cu cântece patriotice.

Printre cei care au dorit să ducă tradiția paradei mai departe s-a aflat și primarul Blajului, Gheorghe Rotar și Alin Cucui, vicepreședintele CJ Alba.

parada cu torte la blaj58Este pentru al șaptelea an consecutiv când se organizează un astfel de eveniment, de fiecare dată numărul participanților ridicându-se la ordinul miilor. Primăria Blaj și-a dorit să reînvie o tradiție existentă în Mica Romă în perioada interbelică, aceea ca dascălii și elevii din școlile Blajului să participe în luna mai la o procesiune de torțe, călăreți și fanfară care să aducă aminte de faptele înaintașilor lor.

La finalul procesiunii, blăjenii și toți cei prezenți în Parcul Avram Iancu, au avut parte de un spectacol de reenactament, oferit de Legiunea a XIII- a Gemina și Lupii Apoulonului.

Sărbătoarea Libertății continuă la Blaj. Sâmbăta, 16 mai, de la ora 10.00, pe  Câmpia Libertății vor fi depuneri de coroane și jerbe la Ansamblul monumental Gloria. Seara, de la ora 19.00, la Muzeul de istorie “ Augustin Bunea”, sub egida “Noaptea muzeelor” se vor vernisa doua expoziții: “Peisajul, eterna inspirație”  pictură și grafică mică de Emil Comșa și “Serviciile poștale în trecut”-  expoziție de documente aparținând Muzeului Casa Mureșenilor Brașov.

Duminică, 17 mai,  sunteți invitați la o serbare populară. De la ora 14.00, pe Câmpia Libertății va avea loc spectacolul concurs „Cultură pentru Cultură”, editia a X-a, etapa zonală cu participarea comunelor : Cetatea de Baltă, Ciugud, Jidvei, Cricău, Roșia de Secaș, Mihalț.

Manifestarea se va încheia cu un spectacol de muzică populară, care va începe în jurul orei 19.00, invitați speciali fiind: Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Reta Rus, Ina Todoran și Formația Crai Nou.

FOTO: Ionut Văidean

[nggallery id=469]

 

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea