Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Mobilizare generală la PSD Alba pentru alegerea unicului candidat la șefia partidului. Sunt așteptați să-l voteze pe Liviu Dragnea peste 8.000 de membri de partid din județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Conducerea organizației PSD Alba a susținut, duminică, o conferință de presă pe tema scrutinului organizat pentru alegerea noului președinte al partidului. Având în vedere că există un singur candidat, Liviu Dragnea, social-democrații au explicat motivele pentru care în acest an sunt chemați la urne social-democrații din întreaga țară, spre deosebire de anii trecuți, când președintele era desemnat în cadrul unui congres și votat doar de câteva sute de persoane – reprezentanții organizațiilor la respectivul eveniment. 

alegeri PSD001De asemenea, liderii PSD din Alba au precizat că această ocazie este folosită și pentru a organiza un sondaj în rândul membrilor de partid, care care va fi extins și la restul cetățenilor. Aceștia au avut de completat un chestionar cu întrebări din domeniul politic, infrastructură, administrație, prin care au putut să-și exprime opinia privind măsurile Guvernului Ponta, prioritățile pe care trebuie să le aibă partidul în viitor, dar și despre activitatea instituțiilor publice de la nivel județean.

”Astăzi sunt aici, alături de colegii mei de la PSD Alba ca președinte al Organizației de Femei, pentru că și noi suntem implicate în această zi importantă pentru partid. Ne-am mobilizat, toate colegele din municipiul Alba Iulia dar și din județ. Îi așteptăm pe colegele și colegii noaștri, dar și pe tinerii social-democrați, să vină la vot”, a declarat Marcela Dărămuș.

”Suntem în așteptarea celor 8.177 de membri, pe care îi avem în evidență la ora actuală, pentru a-și exercita dreptul de vot. În acest mod, pentru prima dată aplicat în România, se face exprimarea directă a votului de către fiecare membru, pentru alegerea președintelui la nivel național. Este un eveniment important și în istoria partidului nostru. Sigur, noi am mai avut modalități de astfel de vot, de genul votului online, prin anii 2000, pentru ierarhizarea membrilor noștri pentru listele de la Parlament, dar a fost cu totul altceva. De această dată este punerea în aplicare a unei prevederi a Statutului, care a avut o ultimă modificare în Congresul din 2013, unde este prevăzut acest vot direct al tuturor membrilor pentru alegerea președintelui. Așteptăm o prezență bună, suntem pregătiți, suntem organizați pe centre, la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor și vom transmite rezultatele în jurul orei 20.00”, a declarat vicepreședintele PSD Alba, Dorin Sandea.

”La noi se știe câștigătorul încă de pe acum. Este și opțiunea pe care eu am declarat-o public. Totuși, mie nu mi se pare chiar așa de firesc și normal acest sistem de a alege și mai ales de a depune candidatura. Părerea mea este că acest sistem limitează, este un sistem de antepronunțare și nu este neapărat bun. Era foarte interesant să fi fost o dezbatere între trei-patru candidați, fiecare cu proiecte, fiecare cu gânduri pentru partid. Câștigam mult mai mult cu toții. Părerea mea este că acest sistem trebuie revizuit, astfel încât în partid să fie o luptă mult mai dinamică, să existe o confruntare de idei care nu poate să aducă decât câștig”, a declarat deputatul PSD Călin Potor.

”Îi rog pe toți social-democrații din Alba Iulia să se prezinte la vot. Este o datorie a fiecătui membru să exercite acest drept fundamental civic al partidului nostru”, a declarat președintele PSD Alba Iulia, Ovidiu Jidveian.

”PSD este un partid disciplinat și respectă regulile. Comitetul Executiv Național a decis modalitatea de vot aprobată prin Statut. Tot conducerea națională a decis condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat. Referitor la această zi eu spun că este un antrenament important pentru Organizațiile PSD pentru că este mai puțin de un an până la următoarea confruntare electorală locală și acest vot de astăzi este dublat de un sondaj de opinie. În acest sondaj cetățenii șint întrebați despre anumite aspecte politice, dar și de infrastructură, și ce părere au despre diverse instituții de la nivel județean, și cred că este un punct de reper în pașii pe care îi face partidul, atât la nivel de județ, cât și la nivel național. Ne interesează cum este infrastructura, ne interesează dacă este important ceea ce a făcut Victor Ponta și Guvernul dândului, dacă cetățenii au recomandări pentru Guvern. Din două în două luni vom avea câte un astfel de chestionar prin care îi întrebăm pe locuitorii județului nostru dacă sunt mulțumiți și ce trebuie să facem mai departe”, a declarat președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu.

Liderul social-democrat a precizat că până în jurul orei 11.00, aproximativ 100 de membri ai partidului s-au prezentat la vot la sediul organizației din Alba Iulia și cam același număr a fost înregistrat și la Sebeș, Cugir, Abrud. De asemenea, cu ocazia votului de astăzi, se va face un fel de recensământ prin care se va stabili și numărul membrilor de partid plecați în străinătate, sau câți se află în imposibilitate de a ajunge la o secție de vot.

Întrebat dacă alegerile organizate în acest mod se justifică din punct de vedere financiar, în condițiile în care există un singur candidat, deci se știu deja rezultatele votului, Ioan Dîrzu a declarat: ”Suntem un partid disciplinat și vrem să respectăm regulile. În Statut există stipulat aspectul că președintele PSD este ales prin votul tuturor membrilor de partid. Dacă am fi făcut un altfel de vot exista o posibilitate de a critica, fără rost, poate din interiorul partidului, cu siguranță din exteriorul partidului, modalitatea de desfășurare a alegerilor”

El a mai precizat că, la nivel național, costul tipăririi buletinelor de vot și a chestionarelor a fost de aproximativ 2.000 de euro, plătiți strict din bugetul partidului și în opinia sa că nu este un efort financiar deosebit.

(Z.U.)

[nggallery id=1110]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea