Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Meșteri populari din Alba, cu obiecte meșteșugărești specifice județului și ateliere demonstrative la RuralFest, în București

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aurelia Matei in atelierul de tesutMeșteri populari din Alba au participat, duminică, la RuralFest București, cel mai mare eveniment din țară dedicat satului românesc. Cei prezenți au fost impresionați nu doar de obiectele meșteșugărești specifice județului, ci și de atelierele demonstrative.

Evenimentul, aflat la cea de a doua ediție, își propune să redescopere satul românesc, din Moldova și Transilvania, până în Oltenia, Dobrogea și Muntenia, cu gustul, tradițiile și poveștile fiecărei regiuni. RuralFest urmărește să refacă legătura dintre locuitorii din mediul urban și sursa lor de hrană și încurajează alegerile sănătoase în privința alimentației, protejarea mediului înconjurător și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale.

De-a lungul a peste zece ore, bucureștenii și turiștii au fost îmbiați de circa 200 de expozanți să participe la un târg al micilor producători din întreaga țară, expoziții cu vânzare de produse tradiționale, naturale sau ecologice, de la fructe și legume până la delicatese de panificație, cârnați, bulz, sarmale, uleiuri presate la rece sau produse cosmetice din miere și lavandă, expoziție și demonstrații meșteșugărești, preparate tradiționale din diferite regiuni ale țării, microfermă de animale, dar și jocuri și ateliere pentru copii. Nu a lipsit programul artistic pe scena din zona centrală, susținut de trupe de muzică și ansambluri de dansuri tradiționale din țară.

Județul Alba a fost reprezentat de meșteri populari ai Asociației Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba (meșterul iconar Maria Teodorescu din Sebeș (fosta ucenică a Mariei Deac Poenariu din Laz), țesătoarele Aurelia Matei (Gârda de Sus) și Lucreția Gordeș (Feneș), meșterul opincar Carmen Balea (Cugir), meșterul popular Emilia Simina (Abrud) și meșterul cioplitor în lemn Daniel Haneș (Vidra) și Asociația Tradiții Textile, ambele asociații coordonate de Petruța Pop. Cei prezenți au fost impresionați nu doar de obiectele meșteșugărești specifice Albei, ci și de atelierele demonstrative pregătite de meșterii noștri. Aurelia Matei din Gârda de Sus a adus chiar și războiul de țesut, iar copiii s-au îngrămădit să învețe acest meșteșug străvechi. Atelier a mai prezentat și Emilia Simina din Abrud care realizează obiecte și jucării împletite din diferite materii prime. Într-un cadru arhaic, micuții au aflat care au fost jucăriile copiilor de demult, împletite din pănuși și alte materiale.

Evenimentul s-a desfășurat pe șoseaua Kiseleff, între Piața Victoriei şi Str. Arh. Ion Mincu, în intervalul 8:00 – 20:00.

RuralFest este organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale şi cu Primăria Municipiului București, iar la eveniment au participat comisarul european Corina Crețu, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene. (C.M.)

[nggallery id=1018]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea