// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

FOTO: La Sebeș, parcurile fotovoltaice produc deja energie verde. Ener Rom, investitor și constructor de centrale solare

Județul Alba este o zonă foarte atractivă pentru afacerile cu energie verde – solară. După ce, în ultimii ani, zeci de proiecte au primit avizul e mediu pentru începerea investițiilor, recent, consilierii locali din Alba Iulia au aprobat construirea unui parc fotovoltaic pe raza municipiului reședință de județ.

Despre o parte dintre investițiile deja realizate, sau în curs de implementare, de pe raza județului nostru, am vorbit mai pe larg într-un articol recent.

Unul dintre puținele parcuri fotovoltaice din județul Alba care produc deja energie verde se află la Sebeș.

Este vorba despre Parcul Fotovoltaic GMC Transporti din Sebes cu o capacitate de 3,5 MWp. Ulterior acest proiect a fost divizat in 4 parcuri fotovoltaice, investitii facute de 4 societati comerciale diferite (Ener Rom SRL – 1 MWp, GMC Transporti SRL – 1 MWp, Duplo Solar SRL – 1 MWp si Hugo Solar SRL – 0.5 MWp)
Doua dinte ele ( Ener Rom SRL – 1 MWp si GMC Transporti SRL – 1 MWp) sunt deja finalizate iar din data de 1 iulie 2013, au început  să producă energie electrică, iar Ener Rom SRL mai are instalat pe invelitoarea halei din Sebeș o instalație de generare cu panouri fotovoltaice de 0,45 MWp pusă in funcțiune din 1 noiembrie 2012..

Ener Rom SRL, pe langa calitatea de investitor este constructor de Parcuri Fotovoltaice. Astfel că oricine din județ dorește să înceapă o afecere în domeniul energiei verzi, are la dispoziție toate condițiile: consultanță, exemple, producători, șamd.

Până în 2020, România şi-a asumat că 38 % din energia livrată consumatorilor finali va fi din surse regenerabile, în prezent aflându-ne la un procent puţin peste un sfert din cel asumat. Altfel spus, potenţialul pieţei este încă extrem de ridicat. Totuşi, în România, potrivit raportului de monitorizare a sistemului de promovare a E-SRE (n.red. energiei din surse regenerabile) în anul 2011, publicat în iunie 2012 de ANRE, cea mai mică cotă din volumul de energie preluat în Sistemul Energetic Naţional (SEN) provine din energia solară.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136