Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Istorie rusă și stil architectonic: Sankt Petersburg, în atenția elevilor din Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Împlinind 313 ani, Sankt Petersburg, fosta capitală imperială construită „ex nihilo” prin proiectul faraonic al țarului Petru cel Mare, s-a aflat ieri, 27 mai, în atenția elevilor de la Colegiul Național ,, David Prodan” din Cugir.

elevi Cugir09Prin referate, power pointuri și vizionări de documentare online, elevii au descoperit lumea fastuoasă a orașului denumit „Veneția Nordului”, „orașul celor 101 insule”, al „Călărețului de Aramă” al lui Pușkin, al „Nașului” și Mantalei” lui Gogol, orașul „Crimei și Pedepsei” a lui Dostoievski, al lui Prokofiev, Ceaikovschi, sau Stravinski. Construit pe malul Mării Baltice, în delta râului Neva, după modelul Amsterdamului dar amintind de canalele din Veneția cu cele peste 300 de poduri deosebite, orașul cu aproximativ 5 milioane de locuitori are un amestec de stiluri arhitectonice, datorat renumitelor clădiri ridicate de-a lungul timpului.

Zgârie norii de peste 100 de metri înălțime-Turnul Leader, Alexander Nevsky și Atlantic City fac o notă discordantă cu restul clădirilor în stil baroc și neo-clasic începând cu casa din lemn construită în 1703 înPiata Trinității, Catedrala Sf. Petru și Pavel sau Moschea Sankt Petersburg, Complexul de 30 palate Peterhof, fântâna lui Neptun, Marile Cascade și Marele Canal. Acestora li se adaugă Cascada Dealului de Aur, Kunstkamera, Palatul Marly, Resedința de Vară în  stil gotic englez sau majestosul Palat de Iarnă cu 1.500 de camere decorate cu cele mai luxoase obiecte, reședința oficială a monarhilor ruși până în 1917.

Alături de elevi, profesoarele Serafina Oarga și Tatiana Ungurianu au admirat imagini cu lucrări semnate de mari artiști precum Leonardo Da Vinci, Rembrandt, Michelangelo sau Picasso, aflate în muzeul Hermitage, adevărata comoară a Sankt Petersburgului, muzeu ce găzduieste o vastă colectie de artă ce cuprinde peste 3 milioane de piese.

(C.P.)

[nggallery id=2173]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Amenzi de peste 47.000 de lei date de polițiști și jandarmi în Alba, în ultimele 24 de ore. Câți șoferi au fost verificați prin intermediul aplicației eDAC

Ziarul Unirea

Publicat

în

Amenzi de peste 47.000 de lei date de polițiști și jandarmi în Alba, în ultimele 24 de ore. Câți șoferi au fost verificați prin intermediul aplicației eDAC Miercuri, 24 aprilie 2024, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea