Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Grigore Vieru, aniversat astăzi la Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Astăzi,  14 februarie, aniversarea a 78 de ani de la naşterea poetului român de origine basarabeană Grigore Vieru a fost marcată la Alba Iulia printr-un ceremonial de depuneri de coroane la bustul marelui poet de pe Aleea Scriitorilor, pintr-o expoziţie tematică şi prin evocări şi lecturi din opera poetului.

La ceremonialul de depuneri de coroane, au fost prezenţi  Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Dorin Şerdean – viceprimar al municipiului, poetul Ioan Mărginean, Ioan Bogăţan – consilier local, Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene “Lucian Blaga” Alba, Ioan Bâscă, consilier din partea Consiliului Judeţean şi totodată scriitor, Sabin şi Maria Cioca din partea Societăţii Cultural – Patriotice „Avram Iancu” filiala Alba Iulia, cadre didactice şi bibliotecari, precum şi alţi iubitori ai poetului.

Despre Grigore Vieru a vorbit poetul Ion Mărginean, care a ţinut să precizeze că  „Alba Iulia merită să fie felicitată, pentru că acest bust are primatul respiraţiei în limba română, şi este un muzeu, un început de muzeu al limbii române(…).
„Trecem pe lângă acest bust şi ne încăpăţânăm mulţi să ne înstrăinăm propria linişte uitând că fără a-l aniversa, fără a-i saluta pe toţi cei care sunt aici înseamnă a te îndepărta de propria noastră patrie”, a menţionat poetul Mărginean.

De asemenea, a luat cuvântul directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, doamna Mioara Pop, care a menţionat că, printr-o fericită coincidenţă, astăzi, chiar dacă este o sărbătoare care s-ar zice că nu ar fi a noastră, totuşi… „Să fii născut de Ziua Îndrăgostiţilor înseamnă că Grigore Vieru a fost şi este un mare iubitor al iubirii, al patriei, al mamei, al limbii române, al credinţei în Dumnezeu. Tot ce este frumos regăsim în poezia lui Grigore Vieru”.

„Alba Iulia este obrazul curat al patriei pe care curge lacrima Basarabiei”, a adăugat Ioan Bâscă.

Au fost depuse coroane de flori la bustul poetului din partea Instituţiei Prefectului Alba, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei municipiului Alba Iulia, Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, şi din partea Asociaţiei „Dreptate şi Adevăr” Alba Iulia.

Grigore Vieru a fost aniversat şi la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, unde a avut loc o expoziţie tematică, în care au fost prezentate documente, cărţi şi fotografii de-ale poetului. Prezenţa lui Grigore Vieru în colecţiile Bibliotecii Judeţene este ilustrată prin expoziţii tematice de carte pe care publicul le va putea viziona în perioada 14-20 februarie, la sediul instituţiei. De asemenea, la ArtCafe Downtown,  în cadrul proiectului literar „Dacă e joi, e poezie şi cafea”, au avut loc evocări şi lecturi din opera lui Grigore Vieru.

Grigore Vieru – suferinţă încă în doliu a Limbii Române – de poetul Ion Mărgineanu

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Livezile: Intervin pompierii cu o autospecială

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Livezile: Intervin pompierii cu o autospecială Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri, în jurul orei 11:30, în com. Livezile, Valea Răchișului. Au intervenit pompierii cu o autospecială. Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată în com. Livezile, Valea Răchișului. Revenim cu amănunte. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea