Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ Festivalul Cetăţilor Dacice de la Cugir: Voinicii din Ighiu au câştigat şase din cele zece probe ale Decathlonului Dacic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Voinicii din cetatea dacică Ighiu au câştigat, duminică, Decathlonul Dacic, întreceri de bărbăţie, forţă şi curaj organizate în cadrul celei de-a X-a ediţii a Festivalului Cetăţilor Dacice – cel mai important festival dacic din România. Manifestarea a fost găzduită în ultimele trei zile de vechea cetate dacică Singidava (oraşul Cugir de astăzi) şi a cuprins lupte între daci şi romani, ateliere antice, cascadorii ecvestre cu cei mai renumiţi cascadori români şi concerte în aer liber, invitată specială fiind legendara trupă PHOENIX.

festivalul cetatilor daciceOrganizat în premieră la Singidava, Festivalul Cetăţilor Dacice a fost şi în acest an modul inedit şi unic prin care au fost promovate cetăţile dacice de pe raza judeţului Alba şi zestrea istorică importantă lăsată de civilizaţia dacică.

Festivalul Cetăţilor Dacice a continuat, duminică, în vechea cetate Singidava (Cugir), cele mai aşteptate manifestări fiind întrecerile dacice între voinicii din cele cinci cetăţi dacice de pe raza judeţului Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori. Decathlonul Dacic a presupus 10 probe prin care au trebuit să treacă echipele de flăcăi din fiecare cetate dacică respectiv: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul Cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier, Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din Cetate şi Cărăuşii Cetăţii. După aceste întreceri inedite de bărbăţie, forţă şi curaj, Decathlonul Dacic a fost câştigat în acest an de Cetatea Dacică Ighiu. Voinicii daci din Ighiu au câştigat şase din cele 10 întreceri dacice ale Decathlonului, iar pe următoarele poziţii s-au clasat cei din Cetatea de Baltă, Cricău, Săsciori şi Cugir. Cei mai curajoşi şi mai puternici voinici daci au fost premiaţi, nelipsind celebrele butoaie de vin dacic pentru marea petrecere la care vor participa duminică seara atât învingătorii cât şi învinşii.

„Întrecerile dacice reprezintă latura sportivă a Festivalului Cetăţilor Dacice fiind o competiţie inedită şi unică între voinicii daci din cele cinci cetăţi de pe raza judeţului Alba. Probele de forţă, îndemânare şi bărbăţie sunt inspirate din modul în care, în vechime, îşi testau dacii forţele şi sunt aşteptate de toţi cei care vin an de an la festival. Şi la această ediţie voinicii daci din cele cinci echipe au făcut un adevărat spectacol în arenă şi, indiferent dacă sunt învinşi sau învingători, cu toţii merită felicitări pentru modul în care duc mai departe aceste tradiţii ale strămoşilor daci” a spus profesorul Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

În cursul serii în marea tabără dacică amenajată pe Stadionul Parc din Cugir spectatorii au urmărit cu sufletul la gură cascadorii ecvestre realizate de trupa de cascadori „Vulturii Carpaţilor”, coordonată de celebrul cascador român Dan Motanu. „Vulturii Carpaţilor”, cea mai prestigioasă concentrare de cascadori profesionişti şi actori de marcă din România, este o echipă ce a reuşit să găsească balanţa perfectă între spectacolul de divertisment şi cel educaţional. Fiecare dintre reprezentaţiile lor sunt bine documentate şi au în spate scenarii create de profesionişti, unii dintre cei mai talentaţi actori români, armurieri şi specialişti în efecte cinematografice dar bineînţeles şi cascadori profesionişti recunoscuţi internaţional care folosesc cai dresaţi pentru scene de luptă şi recuzită specială adaptată fiecărui spectacol.

Pe parcursul zilei dacii şi romanii şi-au prezentat armele şi cele mai bune tactici de luptă, iar amfitrionul manifestărilor a fost, duminică, îndrăgitului prezentator TV Cosmin Seleşi. Festivalul Cetăţilor Dacice se va încheia duminică seara cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” şi de ansambluri folclorice locale

Festivalul Cetăţilor Dacice – istoria trăită pe viu în vechea cetate dacică Singidava

Oraşul Cugir (vechea aşezare dacică Singidava) s-a întors în timp, cu peste 2.000 de ani în urmă, în vremurile când dacii stăpâneau liberi aceste tărâmuri. Singidava a găzdui în perioada 24 – 26 iunie a X-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice – cel mai important şi mai mare festival dacic din România. Aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori au reînviat istoria şi legendele locale spunând într-un mod unic şi inedit poveştile dacilor liberi care au trăit în cetăţile de pe raza judeţului Alba. Cele trei zile ale festivalului au cuprins lupte între daci şi romani, ateliere antice, cascadorii ecvestre cu cei mai renumiţi cascadori români şi concerte în aer liber, invitată specială fiind legendara trupă PHOENIX.

Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene         (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este deja o tradiţie în judeţul Alba şi a ajuns la ce-a de-a X-a ediţie fiind şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.

ORGANIZATORI: Consiliul Judeţean Alba, Primăria Cugir, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

PARTENERI: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Casa de Cultură Cugir, Asociaţia Grupul Skepsis

Primării: Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori

SPONSORI: JIDVEI şi Bristot Coffee

Text și foto: Centrul de Cultură Augustin Bena Alba

[nggallery id=2359]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea