Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Elevii Colegiului Naţional ,,David Prodan”din Cugir şi Codul Morse

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Elevii Colegiului Naţional ,,David Prodan”din Cugir s-au transferat pentru câteva ore din universul computerelor în universul de transmitere a informatiei folosind secvente standardizate de semne sau pulsatii – cunoscute ca „puncte” si „linii”.

elevi06Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii a 172 de ani de când Samuel Morse a transmis primul lui mesaj telegrafic (1844). Prin referatele citite, elevii au aflat că Samuel Morse,  inventatorul telegrafului electric si al alfabetului Morse, a transmis prima telegrama în codul Morse de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, in Baltimore, pentru a inaugura prima linie telegrafică. Continutul mesajului a fost un citat biblic: „Ce a facut Dumnezeu?”

Codificarea Morse este singura modalitate digitală de modulare si transmitere a informației care poate fi folosită eficient si citită ușor de către oameni, fără  a necesita existența unui computer. Inițial a fost transmis ca pulsații electrice de-a lungul unei linii telegrafice, dar poate fi transmis ca un  ton audio, ca un semnal radio, sau ca semnale mecanice  sau  vizuale, utilizand o lanternă. Elevii au aflat că există domenii în care este utilizat și azi, precum navigația maritimă și aeriană, că este folosit ca tehnologie de asistenţă specială, ajutând oamenii cu dizabilităţi să comunice. In 1939 a fost stabilit recordul mondial de transmitere în cod Morse, Ted Elroy a reusit sa traduca instant codul Morse la o viteză de 75,2 cuvinte pe minut.

Excistă şi alte metode de transmitere în cod Morse, de exemplu  cu ajutorul fluierului.,c u fum, cu lumină sau cu alte sunete. Elevii au mai aflat că unele telefoane mobile au cuvantul „SMS” ca ton de apel pentru primirea mesajelor scrise, şi că în 24 mai 2004, cu ocazia celei de-a 160-a aniversari a transmisiei in cod Morse, a fost inaugurat caracterul special „@” la setul oficial de caractere Morse, folosind secventa „· — — · — ·”. Alături de elevi , au exersat îndemânarea transmiterii în cod Morse, profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu.

(C.P.)

[nggallery id=2163]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea