Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Elevii Colegiului Naţional ,,David Prodan,, din Cugir au celebrat „Mica Unire” din 24 ianuarie 1859

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

activitate Cugir016Minisesiunea interdisciplinară desfăşurată la sediul CDI al Colegiului National ,,David Prodan” din Cugir  vizând  conştientizarea de către elevi a importanţei cunoaşterii istoriei neamului românesc şi educarea spiritului patriotic al elevilor, a fost deschisă de cuvântul directorului colegiului, prof. Ionela Cozmescu,  care a  menţionat  în cuvântul său adresat elevilor că ,, vom avea istorie, atâta  timp cât fiecare dintre voi va scrie pagina sa de istorie, asumată cu mândria şi responsabilitatea vârstei la care se află!”

Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Activitatea dedicată ,,Micii Uniri” de la 24 ianuarie 1859 a început de la primele ore ale dimineţii, când un grup de eleve din clasa a XI-a C, anume Oana Fulga, Larisa Mihu, Bianca Moldovan şi  Andrada Berian, au  împărţit panglici tricolore colegilor şi profesorilor sosiţi la şcoală, în timp ce Arpad Precup, şef la departamentul radio al colegiului, s-a ocupat de difuzarea cântecului ,,Hora  unirii” pe timpul pauzelor dintre cursuri.

Începând cu ora 11:00, îndrumate de profesorul de istorie Nicolae Băcilă, au pregătit şi prezentat referate istorice privind ,,Mica Unire”  Francesca Jibotean, Denisa Grumezescu, Ioana Bâldea, Larisa Paşcanu şi Iulia Filimon din clasa a XI-a C, în timp ce alţi elevi, conduşi de  profesoara Serafina Oarga, s-au ocupat cu organizarea expoziţiei de desene dedicate momentului istoric. Elevul David Mihai din clasa a XI-a A a menţionat  momentele principale ale evenimentului marcant al istoriei ţării  noastre, prin prezentarea powerpointului realizat de prof.documentarist Tatiana Ungurianu, anume Tratatul de pace  de la Paris din 1856, Adunările ad-hoc care au ales pe acelaşi Alexandru Ioan Cuza,  la 5 ianuarie, respectiv la 24 ianuarie, împlinindu-se astfel  Unirea de la 1859.

Citește și: Reformele lui Alexandru Ioan Cuza și Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859

În 1862 numele oficial devine   ROMÂNIA  cu capitala  la Bucureşti. Tricolorul  înlăturat din toamna anului 1848, va fi reintrodus ca “drapel civil oficial al Principatelor Unite” la 22 iunie 1861, iar în  anul 1867, comisia însărcinată cu stabilirea drapelului a hotărât ,,culorile să fie aşezate cum era la 1848”, adică vertical.

Din activitatea domnitorului Cuza, au fost amintite  înfiinţarea Universităţilor de la Iaşi şi Bucureşti, programul de reforme ce conţine învăţământul obligatoriu şi  pregătirile pentru înfiinţarea unui sistem monetar. Alexandru Ioan Cuza a fost silit să renunţe la putere în 1866, a fost exilat si a trăit la Viena şi Florenţa, a  murit in 1873 la Heidelberg (Germania), iar osemintele domnitorului au fost depuse la biserica  Trei Ierarhi din Iaşi, unde se află şi astăzi. Elevii Ioana Banu, Bianca Colhon din clasa a X-a A şi Mihai David din cls a XI-a A, au încântat audienţa cu recitarea poeziilor ,,Unirea Principatelor ,, de Grigore Alexandrescu , ,,Deşteptarea României” şi ,,15 mai 1848” de V. Alecsandri, cel care  a scris şi  poezia „Hora Unirii”, pe versurile căreia s-a compus cunoscutul cântec ce însoţeşte de atunci marele eveniment.

Momentele frumoase de lectură, recitare de poezie şi desen au fost urmate de  concursul ,,Domnitori români” în care elevii împărţiţi pe grupe au avut de recunoscut însemnele drapelulului Moldovei, Ţării Româneşti , domnitorii reprezentaţi şi de ordonat istoric după anul domniei lor, concursul fiind câştigat de grupa I formată din elevii Alex Pereanu, Miruna Badea, Andreea Mihai, Adrian Popa, Luisa Ureche şi Dragoş Jugariu din clasa a XII-a A. Tuturor elevilor participanţi la această activitate le-au fost înmânate diplome de participare marcate cu panglici tricolore. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul prof. Tatiana Ungurianu (prof. documentarist CDI) și a prof. de istorie Nicolae Băcilă.

   (C.P.)

[nggallery id=3285]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Amenzi de peste 47.000 de lei date de polițiști și jandarmi în Alba, în ultimele 24 de ore. Câți șoferi au fost verificați prin intermediul aplicației eDAC

Ziarul Unirea

Publicat

în

Amenzi de peste 47.000 de lei date de polițiști și jandarmi în Alba, în ultimele 24 de ore. Câți șoferi au fost verificați prin intermediul aplicației eDAC Miercuri, 24 aprilie 2024, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea