Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Dezbateri la Alba Iulia și Sibiu pentru elaborarea Concept Note-ului Regiunii Centru: Cum se poate dezvolta regiunea prin industriile creative, sectorul IT și cel agroalimentar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Discutii practice despre problemele si solutiile de imbunatatire a trei domenii cu impact major in dezvoltarea celor sase judete din Regiunea Centru, au fost abordate pe parcursul a doua zile in cadrul sesiunilor de dezbateri organizate de catre ADR Centru. Idei de proiecte pentru industriile creative si pentru dezvoltarea sectorului IT au fost dezbatute in 28 septembrie 2016 la Sibiu, iar la Alba Iulia, in 29 septembrie 2016, s-a discutat despre problemele din sectorul agroalimentar si proiecte necesare pentru rezolvarea lor. 

adr-centru-intalnire06A treia saptamana de dezbateri pentru elaborarea documentului de planificare Concept Note Regional, a reunit reprezentantii autoritatilor publice locale, ai mediului de afaceri, asociatii din domeniile abordate, dar si reprezentantii mediului universitar din cele sase judete ale Regiunii Centru.

Solutiile si propunerile rezultate in cadrul sesiunilor de dezbateri din aceasta saptamana, dar si in celelalte deja desfasurate sau in cele ce vor mai avea loc, vor fi preluate in Concept Note-ul regional. Aceste intalniri sunt foarte utile si ne-am bucura daca prezenta reprezentantilor mediului de afaceri ar fi mai mare, deoarece ei se lovesc de obicei de bariere institutionale, ei ajung la consumatorul final si ei au contact cu alti parteneri de afaceri. De aceea, problemele ridicate de investitori, dar si solutiile propuse, ne-ar ajuta enorm de mult in elaborarea unui document cat mai practic si aplicabil, care, pe termen lung are mai multe sanse a fi realizat, avand o componenta majoritar pragmatica. In acelasi timp si mediul universitar are un rol foarte important in cadrul intalnirilor, deoarece ei vin cu propuneri de proiecte inovative sau solutii identificate prin cercetare si dezvoltare. Iar reprezentantii autoritatilor publice locale dorim sa vina in intampinarea tuturor celorlalti prin preluarea si adaptarea ideilor discutate la nevoile cetatenilor, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Primaria municipiului Sibiu a fost gazda sesiunii de dezbateri cu reprezentantii grupului tematic constituit pentru elaborarea documentului de planificare Concept Note Regional, din 28 septembrie 2016, in domeniul Sectorului IT si al Industriilor creative. Locatia sibiana a fost selectata pe baza experientei din zona, in ceea ce priveste evenimentele cu impact in domeniul cultural, dar si datorita potentialului economic din domeniul IT, sectoare de activitate a caror dezvoltare sunt prioritati la nivelul Regiunii Centru. Circa 30 de participanti au discutat despre cum se poate dezvolta o economie bazata pe cunoastere, care sunt solutiile practice ce pot fi aplicate de catre mediul de afaceri in sectorul IT si ce tipuri de proiecte cu componente de inovare, cercetare si dezvoltare pot obtine finantare. Accesarea de fonduri europene nerambursabile si sursele de finantare disponibile, derulate atat prin Programul Operational Regional, cat si direct de la Comisia Europeana, pentru dezvoltarea inteligenta si durabila a sectorului TIC si a industriilor creative, au fost subiecte prezentate celor din grupul de lucru. In urma lucrului pe grupuri, digitalizarea si securizarea informatiilor, crearea unei baze de date, intermedierea transferului tehnologic, crearea unui portal electronic de informatii regional, educatie antreprenoriala, banca de inovatii si idei, centru de transfer tehnologic 3D, proiecte de co-creatie in domeniul artelor spectacolului si activitati intense de promovare a informatiilor disponibile, au fost cateva idei colectate pentru a fi preluate in Concept Note.

Intalnirea de lucru din 29 septembrie 2016, ce a avut loc la sediul ADR Centru de la Alba Iulia, a reunit circa 20 de participanti din diverse domenii ale sectorului agroalimentar. In cadrul  acestei sesiuni s-au adus in discutie solutii de sustinere a sectorului agroalimentar, nevoi si metode pentru dezvoltare, promovare si extindere a afacerilor la nivel european in acest domeniu. Focus Group-ul constituit pentru discutii practice a reunit reprezentantii mediului de afaceri din sectorul agroalimentar, ai mediului universitar, ai clusterelor si ai autoritatilor publice locale din Regiunea Centru. Cu o suprafata agricola de peste 55% din suprafata totala a regiunii, sectorul agroalimentar din Regiunea Centru este unul din domeniile de specializare inteligenta regionale care necesita abordari punctuale despre modul in care Uniunea Europeana sustine investitiile din domeniu pentru cresterea numarului locurilor de munca. Ca urmare a discutiilor pe tematica dezvoltarii sectorului agroalimentar a reiesit necesitatea incurajarii crescatorilor de animale sa dezvolte linii de productie cu marci proprii, importanta certificarii produselor obtinute in fermele mici, necesitatea formarii profesionale a micilor fermieri, dar si organizarea de evenimente de promovare si vizite la ferme pentru a consolida gradul de cunoastere si incredere in produsele locale.

[nggallery id=2739]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea