Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Descoperire în Munții Apuseni! Rămășițe pământești ale luptătorilor anticomunişti uciși în confruntare armată cu agenţii Securităţii

Ziarul Unirea

Publicat

în

La doar o zi de la începerea săpăturilor, arheologii au descoperit osemintele a cinci partizani anticomunişti în Munţii Apuseni, care au fost uciși la 4 martie 1949 într-o confruntare armată cu trupele şi agenţii Securităţii.

partizani anticomunisti Apuseni2

În cadrul unei acţiuni de investigaţii arheologice organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), în comuna Bistra, jud. Alba, au fost identificate rămăşiţele pământeşti a cinci persoane care au fost ucise la 4 martie 1949 într-o confruntare armată cu trupele şi agenţii Securităţii.

 

CITEȘTE ȘI: Urmele partizanilor anticomuniști uciși de Securitate în Munții Apuseni căutate de arheologi
Activităţile din teren se desfăşoară în colaborare cu Primăria comunei Bistra, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud şi Muzeul de Istorie Turda şi vor continua până pe 2 septembrie 2015.
Fenomenul rezistenţei armate anticomuniste a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei. Cea mai mare densitate de formaţiuni care s-au opus regimului comunist a existat în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul fostelor judeţe Alba, Cluj şi Turda, iar dintre acestea, cea mai importantă a fost organizaţia Frontul Apărării Naţionale – Corpul de Haiduci, creată şi condusă de un fost ofiţer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de fraţii Alexandru şi Traian Macavei.

[nggallery id=927]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea