Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Deputatul Daniel Constantin s-a întâlnit cu reprezentanți ai fermierilor din Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina, deputatul Daniel Constantin – membru în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților – s-a întâlnit sâmbătă seara cu câțiva reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de animale din Munții Apuseni și din zona de deal a județului nostru, printre care s-a regăsit și Aurel Stan – președinte al Federației Micilor Fermieri Crescători de Animale şi Deţinători sau Utilizatori de Pajişti – FMFCADUP și director executiv la Cooperativa Agricolă ,,Arieșul Cîmpeni”, acesta deținând și o fermă de măgărițe, într-un localitate aparținătoare orașului Cîmpeni.

La această întâlnire au fost abordate două teme de interes major pentru Munții Apuseni, alături de alte probleme cu care se confruntă fermierii din zonă: situația suprafețelor înscrise la APIA, pe care anul acesta au fost instituite aleatoriu noi arii naturale protejate și problematica obligativității creării foselor septice pentru toți deținătorii de animale, în gospodării.

La sfârșitul întâlnirii, deputatul Daniel Constantin a sintetizat pentru ziarul Unirea rezultatele întâlnirii cu reprezentanții asociațiilor  crescătorilor de animale, din care am reținut următoarele: „Am venit pentru sărbătoarea tradițională pe care o aveți aici pe Muntele Găina și am profitat de această ocazie pentru a mă vedea și cu crescătorii de animale din această zonă, deoarece aici se întâlnesc câteva probleme specifice pe care le cunosc încă de pe vremea când eram ministrul Agriculturii și mai recent, ministru al Mediului, acestea fiind probleme care țin de ambele ministere. Totodată, mă bucur că sunt alături de foști, actuali și probabil viitori colegi de partid, care gândesc la fel ca mine și despre care sunt convins că vom mai putea face lucruri bune împreună de acum înainte.

Așadar, azi m-am întâlnit cu reprezentanții unor crescători de animale și mă bucur că un proiect la care am ținut foarte mult de pe vremea când eram ministrul Agriculturii, prinde viață, dar nu e suficient: crearea de cooperative. Eu vorbesc de foarte mult timp de această chestiune, dar nu doar că vorbesc, am și făcut anumite lucruri ca să prindă viață.

În primul rând, sprijinul pe care îl poate primi o cooperativă prin PNDR este mult mai mare față decât întreprinderi mari în agricultură sau decât întreprinderi mici și mijlocii, este de 70%, tocmai pentru a-i stimula pe toți fermierii să intre în cooperative. Intrând în cooperative, dincolo de accesul la investiții, au posibilitatea să comercializeze produsele la prețuri mai bune și au piață mai bună, în special pe zona hipermarketuri, care astăzi ocupă peste 50% din piața de desfacere din țara noastră. Dacă ei comercializează o cantitate în cooperativă, semnează un contract mult mai ușor și la prețuri mult mai bune.

În al doilea rând, mă bucur că anul trecut a fost adoptată de către Parlament și promulgată de către președintele Iohannis Legea Cooperativelor, cea care creează facilități pentru 5 ani de zile: nici un fel de impozit – pe proprietate, pe produsele pe care le au și nici impozit pe profit – în scopul de a se asocia toții oamenii în cooperativă. Această lege a fost gândită pentru toate categoriile de cooperative – deși îi ajută mai mult pe cei din zona de zootehnie, dar și pe cei din zona de legume-fructe care astăzi comercializează individual, în condiții nu prea ușoare pentru ei și nici în condiții foarte bune de preț. Dacă ar intra în cooperativă, lucrurile s-ar schimba în bine pentru agricultori.

O altă constatare pe care vreau să o fac este că fermierii nu sunt lipsiți de probleme, că acestea mai sunt și pentru cei din cooperative și pentru cei care lucrează individual. Mai exact, fermierii din zona Munților Apuseni au probleme pentru că aici există numeroase locuri care au intrat în arii protejate. Acum 2-3 luni de zile, când eram la ministerul Mediului, am avut parlamentari care au venit la minister și au expus această problemă, apoi am verificat la Ministerul Agriculturii și am văzut unde este problema.

Astfel, în 2016 s-au făcut planurile de management pentru ariile protejate de la nivel național, iar prin acele planuri, în ariile protejate s-au interzis exploatările în anumite zone, inclusiv pe pajiștile pe care le au și le pășunează fermierii în mod tradițional, de ani de zile. Deși nu mai sunt la ministerul Mediului, eu sper ca pe viitor această problemă semnalată să fie rezolvată și chiar dacă anul acesta fermierii au pierdut sprijinul, anul viitor să poată primi banii. Aceasta este o problemă reală pe care o au, am înțeles că APIA – care a primit de la Mediu adresa că aceste zone au intrat în ariile protejate – nu a mai plătit subvenție pe zona respectivă din ariile protejate.

Ministerul Mediului trebuie să clarifice problema aceasta, adică trebuie să constate că prin această meserie tradițională și modul de viață al oamenilor care a existat de mii de ani, habitatul s-a menținut așa cum este astăzi și atunci nu ar trebui să fie o problemă. De altfel, oamenii când aud de arii protejate înțeleg că nu ar mai trebui să facă nimic acolo. În ariile protejate, planurile de management ar trebui să fie foarte clare: există și zonă de exploatare, și zonă de producție, și zonă turistică, ele doar trebuie foarte bine delimitate. Am auzit pe cei care lucrează în turism că, dacă a intrat zona în ariile protejate, nu se mai pot face de exemplu pârtii de schi, iar acest lucru este fals. Există zone și zone, dar se pot găsi soluții astfel încât chiar și în ariile protejate să se facă exploatări de orice fel, numai că la elaborarea planurilor de management trebuie avute în vedere toate condițiile din zona respectivă.

Totodată, a fost prezentată problema foselor septice, aștept un memoriu pe care înțeleg că l-au făcut deja către ministere și către Parlament. Voi încerca să susțin problema, sunt de acord că trebuie să îmbunătățim tot ce înseamnă mediul și condiții de viață, atât pentru cei care lucrează în mediul rural cât și în afara satelor, dar trebuie pusă o limită minimă așa cum și dânșii au cerut, atunci când se cer astfel de investiții: nu poate un fermier care are 5-7 capete să facă investiții atât de mari în ceea ce ține de protejarea mediului.”

Deputatul Daniel Constantin a fost ministrul Agriculturii în toată perioada guvernului condus de Victor Ponta, timp în care a fost și vicepremier pentru o perioadă, apoi din ianuarie, 2017, odată cu instalarea guvernului Grindeanu, a fost vicepremier și ministrul Mediului aproximativ 3 luni de zile, până în luna aprilie. Totodată, din 2012, este neîntrerupt deputat în Parlamentul României. În prezent, acesta a adăugat că are actele depuse pentru a înființa un nou partid, Partidul Pro România, și așteaptă decizia judecătorească. Acesta a menționat că în județul Alba nu are o echipă foarte mare, dar este una foarte inimoasă care a făcut parte din Partidul Conservator, apoi din ALDE și probabil vor face parte din Partidul Pro România, alături de care există alți oameni care nu au mai făcut politică și vor să se alăture noului partid.

Ovidiu CULDA

 

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea