Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Cum va arăta Teatrul de păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia. Investiție de aproximativ 2,4 milioane de lei pentru extinderea și reabilitarea sediului

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

teatrul-de-papusi-prichindelPăpușile și actorii mânuitori de la Teatrul de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia se vor bucura de un spațiu nou, complet modernizat. Aflat în centrul ”orașului de jos”, într-o zonă de protecție a monumentelor istorice și arhitecturale, teatrul va intra curând într-un amplu proces de renovare. Investiția este estimată la suma de 2.428.506 lei, fără TVA și va fi făcută din bugetul local al Consiliului Județean Alba.

”Povestea Teatrului de Păpuși ”Prichindel” începe acum mai bine de 60 de ani, într-un ansamblu de clădiri construit în etape începând cu anul 1897.

În prezent, aici există o sală de spectacole cu scenă amenajată, o sală de repetiții, ateliere și zona administrativă. Spațiile interioare (finisaje, dotări și instalații) sunt la nivel de mijloc de secol XX, astfel că prin reabilitare și extindere, despre Teatrul de Păpuși ”Prichindel” se va putea ”povesti” în sfârșit, ca despre o clădire de teatru de secol XXI.

Este vorba despre proiectul de reabilitare şi extindere a Teatrului de Păpuşi Prichindel Alba Iulia, pentru care Conteatru05siliul Județean Alba a aprobat, în luna aprilie a acestui an, indicatorii tehnico-economici ai investiției.

Prin propunerea constructivă se urmărește eficientizarea utilizării spațiilor, prin crearea unor legături mai bune între diferitele funcțiuni și realizarea unor extinderi care să completeze dotările existente.

Una din principalele lucrări propuse se referă la extinderea pe orizontală a corpului sălii de spectacol. Noul corp va facilita accesul spectatorilor direct din strada Andrei Mureșanu, printr-un foaier (cu grupuri sanitare, garderobă) și acces în sala teatrului.

Extinderea va fi atașată spațiului de degajament al scenei, unde printr-un culoar realizat prin mutarea ușii ce acum accede în exterior, se propune amenajarea cabinelor actorilor.

Anexa cu depozitarea de recuzită se va demola și reconstrui, pe aceeași ampentă, pe parter și etaj. Scara de acces la etaj va asigura legătura cu spațiile din etajarea degajamentului și a extinderii.

Prin etajarea corpului 4 se vizează crearea unor dotări pentru locuința de serviciu, prin introducerea unei scări în camera actuală a atelierului electro-acustic care va facilita accesul la cele două dormitoare cu baie de la etaj”, se precizează în proiect.

Durata de execuție a obiectivului este de 36 de luni, însă, după cum ne-a declarat vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, se dorește ca lucrările să fie finalizate până în toamna anului 2017. Dacă planul va decurge după cum și-au propus, atunci ”poveștile” Festivalului Internațional de Teatru de anul viitor ar urma să ridice cortina în spațiul nou amenajat.

[nggallery id=2830]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea