Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO. Cultura de lavandă, o afacere profitabilă pentru peste 20 de familii din județul Alba care produc uleiuri și produse hand-made

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 20 de familii din județul Alba au renunțat la culturile tradiționale în favoarea lavandei, plantă cu un spectru larg de utilizare, din care produc uleiuri, dar și produse hand-made, ceaiuri, săpunuri sau tincturi, pe care le valorifică în piețe și târguri.

Asociația producătorilor de lavandă din Alba a participat cu un stand la evenimentul Târgul Grădinarului de la Alba Iulia, ce s-a desfășurat pe Latura de Vest a Cetății Alba Carolina în perioada 24-26 martie și a atras numeroase persoane care au vrut să-și redecoreze casa sau grădina.

Mai multe familii care vor să-și întregească veniturile din cultura de lavanda s-au constituit într-o asociație, numărul lor ajungând în prezent la 22 de membri, care au împreună zece hectare de pământ cultivat.  

Președintele asociației producătorilor de lavandă Alba, Radu Călin, a declarat, sâmbătă, pentru ziarulunirea.ro, că afacerea este foarte profitabilă pentru familiile care au timp să producă și produse hand-made.

”Mă refer la ceaiuri, săpunuri, tincturi, săculeți cu lavandă care au un miros deosebit, buchete de lavandă uscată, care se comercializează în piețe și târguri. Uleiul se produce industrial, cu ajutorul unui generator pe care l-a achiziționat asociația producătorilor de lavandă, iar un produs secundar rezultat în urma extracției uleiului este apa de lavandă. Este o afacere foarte profitabilă. De anul trecut se caută foarte mult plantele aromatice din care face parte și lavanda. Este o plăcere să lucrezi în natură să îți întreții cultura de lavandă. Uleiul se vinde angro firmelor specializate care se ocupă de partea de industrie, farmaceutice. Noi căutăm firme pentru a avea desfacere”, a spus Radu Călin.

Acesta susține că afacerea cu lavandă este foarte profitabilă, întrucât cultivatorii nu au foarte mult de lucru și investiția se amortizează în unu-trei ani, în funcție de suprafețe, iar din anul patru se intră pe profit. Potrivit acestuia, pentru a cultiva un hectar de lavandă ai nevoie de o investiție inițială de circa 25.000 de lei.

O parte dintre membrii asociației au decis fie să renunțe definitiv la culturile tradiționale, fie să le diversifice, întrucât cererea pe piață de pomi fructiferi sau alte produse pe care le cultivau a scăzut mult.  

”Până în prezent nu a spus nimeni că vrea să renunțe la cultivarea acestei plante pentru că este nemulțumit. Nu este mult de lucru, asta e clar. Ai plantat o dată, doar o întreții, o sapi, și 15 – 18 ani doar tai floarea și o valorifici. O parte din producători o vând în florării, la nunți, la botezuri. Nu rămâne nimeni cu ea, ci o valorifică sub diverse forme”, a mai spus Radu Călin.

Unul dintre producători, Adrian Oniga, prezent la Târgul Grădinarului de la Alba Iulia, a declarat, pentru ziarulunirea.ro, că investiția inițială presupune achiziționarea butașilor de lavandă, pregătirea terenului, aratul, discuitul și curățarea terenului de buruieni în primii patru ani.

”Producție poți avea din anul doi, dar nu foarte spectaculoasă. Din anul patru poți spune că e producție maximă dacă cultura e întreținută așa cum trebuie. Am avut un contract cu cineva din Spania, care cumpăra ulei de lavandă, dar din cauza că n-am avut un distilator performant nu am reușit să obținem prețul scontat. Un litru se vinde cu prețuri între 100 și 150 de euro, în funcție de puritatea pe care poți să o realizezi. Acesta poate fi folosit și pentru uzul intern și are multiple beneficii. Apa de lavandă se folosește ca dezinfectat, inclusiv pentru spălat haine în loc de balsam”, a declarat Adrian Oniga.

Potrivit reprezentanților asociației producătorilor de lavandă Alba, această plantă ajută la ameliorarea durerilor de cap, combate depresia, stresul, are efect de relaxare a sistemului nervos datorită efectului sedativ, prelungește calitatea și durata somnului, fiind bună pentru persoanele care adorm greu.

Totodată, masajul cu uleiul de lavandă ameliorează inflamațiile și durerile încheieturilor, de spate și reumatice. Pe lângă proprietățile ei curative, medicinale și cosmetice, lavanda este o plantă cu potențial melifer mare, iar un produs secundar al unei plantații ar putea fi mierea de lavandă.

Târgul Grădinarului, ajuns în acest an la ediția a IX-a, este un eveniment de promovare a producătorilor locali din domeniul cultivării florilor, arbuștilor, pomilor fructiferi și a plantelor decorative și este dedicat tuturor iubitorilor grădinăritului, profesioniști sau amatori.

Unul dintre producători, Florin Mărginean, a declarat pentru ziarulunirea.ro că oamenii sunt interesați în continuare să-și decoreze casa și grădina, iar prețurile la târg sunt pentru toate buzunarele. Arbuștii variază între 7 și 23 de lei, iar cea mai scumpă plantă pe care o are, expusă într-un ghiveci, este un rododendron cu diametru de patru metri pătrați, prețul ei fiind de 5.900 de lei.

Producătorii au expus seminţe de flori şi legume, bulbi şi butaşi de trandafiri și viță de vie, flori, plante decorative, arbuşti, pomi fructiferi şi ornamentali. De asemenea, cei interesați au putut găsi în cadrul târgului noutăți din domeniul uneltelor şi echipamentelor pentru întreţinerea grădinilor şi a spaţiilor verzi, produse fitosanitare, mobilier şi accesorii pentru grădini. 

La târg au fost prezenți peste 40 de producători locali de flori, pomi fructiferi și ornamentali, trandafiri, viță de vie, plante decorative, unelte, unelte și echipamente pentru întreținerea grădinilor și a spațiilor verzi, mobilier și accesorii pentru grădină precum și sistem de irigații profesionale. 

[nggallery id=3662]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea