Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Coroane de flori depuse la monumentele soldaților sovietici din Aiud, Unirea și Ocna Mureș

Ziarul Unirea

Publicat

în

O delegație a Ambasadei Federației Ruse a venit, luni 4 mai 2015, în Aiud pentru a depune coroane la monumentul ridicat în memoria soldaților eroi sovietici din Cimitirul Ortodox.

Ceremonia anticipeaza ziua de 9 Mai, fiind prilejuită de împlinirea a 70 de ani de la victoria Armatei Sovietice și a aliaților împotriva hitleriștilor.

coroane aiud014Delegația a fost condusa de Ivan Zubkov, secretar II al Ambasadei Federației Ruse și Alexey Zamilatskiy secretar III al Ambasadei Federației Ruse la București, care au venit în fața monumentului ostașilor sovietici însoțiți de primarul Mihai Horațiu Josan și viceprimarul Liviu Octavian Rusu, Popa Romul consilier județean și reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmerie și Prnitenciarului de Maximă Siguranță din Aiud.

După ce plutonul de soldați constituit special pentru acest eveniment, din militarii profesioniști ai UM 01497 Herja, le-au prezentat onorul și grupul de preoți condus de părintele protopop Ioan Tocănel a oficiat o slujbă de pomenire, suita oficiala s-a îndreptat spre obeliscul dedicat soldaților ruși unde au fost depuse coroane de flori.

În cadrul alocuțiunilor ce au avut loc, primarul Mihai Horațiu Josan a subliniat rolul important avut de asrmata română care împreună cu cea sovietică: „Acești oameni au scurtat nu numai cu zeci sau sute de zile războiul, ci au salvat mii de vieți, fapt pentru care ficare din cei care s-au jertfit pe câmpul de luptă au devenit eroii noștrii pe care de fiecare dată trebuie să-i comemorăm și cu pioșenie să ne închinăm în fața lor. Mă bucur că suntem astăzi împreună și alături de reprezentanții Ambasadei Federației Ruse la București și putem să-i comemorăm pe acești eroi care alături de armata română au reușit să facă psibil ca de fiecare dată la 9 mai să putem să sărbătorim atât Ziua Europei cât și ziua încheierii acestei conflagrații mondiale, dar și de Ziua independenței țărilor române (1877). Ei, eroii noștri au făcut posibil ca noi să ne putem crea un viitor în care să ne simțim liberi și demni. Mulțumesc celor care s-au implicat în acest eveniment și vă rog domnule secretar să transmiteți cuvintele noastre atât domnului ambasador dar și celorlalți reprezentanți ai Federației Ruse în România și să-i asigurați că de fiecare dată atunci când vor veni, nu doar la comemorări, în municipiul nostru sunt așteptați cu drag”.

coroane aiud004Ivan Zubkov a declarat: “Dragi prieteni, dragi români, dragi militari! Vă salut cordial astăzi lângă monumentul ostașilor sovietici, care împreună cu soldați români și-au pierdut viața pentru eliberarea României. Această zi înseamnă foarte mult în istoria noastră comună. Săptămâna aceasta comemorăm pe cei care au căzut în anii celui de al doilea război mondial. Slavă domnului că acea „ciumă maro” a fost distrusă și acum ne putem bucura de viață, putem să construim, putem să muncim și să ne facem relațiile mult mai strânse între popoarele noastre. Noi, (Federația Rusă n.r.), apreciem foarte mult frăția de arme cu armata română și cu poporul român în ultima etapă a războiului. Vă suntem recunoscâtori tuturor, Guvernului Român, autorităților locale și vouă celor prezenți pentru atenția acordată eroilor care au căzut pe pământ românesc, pentru atenția cordată îngrijirii monumentului ostașilor sovietici. Monumentul de aici este într-o stare perfect. Vă mulțumesc încă odată pentru aceasta. Folosesc această ocazie pentru a vă ura multă sănătate, bunăstare! Slavă eroilor! Glorie eternă celor căzuți!

La fel ca și la Aiud, în prezența oficialităților locale și județene delagația Ambasadei Federației Ruse la București a depus coroane de flori la monumentele ridicate în memoria ostașilor sovietici din Ocna Mureș și Unirea.

Dorel LAZĂR

 [nggallery id=427]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău!

Unirea Ziarul

Publicat

în

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău! USR Mirăslău are plăcerea de a anunța candidatura, pentru funcția de primar al comunei Mirăslău, a președintei filialei USR, Tünde-Renata Giurgiu. Aleasă cu o majoritate covârșitoare de voturi, în cadrul Adunării Generale a filialei, Renata este candidatul ideal, având o viziune clară și inovatoare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea