Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, din nou pe podium la Concursul Naţional „Cultură și civilizaţie în România”

Ziarul Unirea

Publicat

în

În perioada 13-16 mai 2017, la Râmnicu-Vâlcea,  s-a desfășurat etapa națională a Concursului Național „Cultură și civilizație în România”.  Și în acest an echipajul colegiului militar albaiulian constituit din: el. sg. Raul-Sebastian Traica, el. cap. Sorin-Ionuț  Avram şi el. Oana Venţel au reprezentat județul Alba la faza națională.

Concursul a constat într-o probă teoretică, prezentarea portofoliului şi a proiectului de conservare a tradiţiilor şi obiceiurilor studiate şi o probă practică. La proba teoretică a fost prezentată  lucrarea „Glasul aurului – monografia mineritului în Roşia Montană” având ca subiect istoria localității Roşia Montană, portul popular, tradițiile și obiceiurile păstrate cu sfințenie pe aceste meleaguri. Apoi, prin proiectul de conservare s-a urmărit promovarea pe plan național și internațional a tradițiilor locale și dezvoltarea turismului în zonă.

La proba practică elevii militari au prezentat o scenetă inspirată din istoria și tradițiile localităţii Roşia Montană  reușind să prezinte, într-un mod original, elemente de istorie locală, date despre personalitățile comunei, obiceiurile specifice, portul popular. Toate au fost susținute folosind particularitățile de limbaj ale roşienilor.

Prestația elevilor în uniformă a fost aplaudată la scenă deschisă de către spectatori dar și de către juriul care a acordat echipajului militar  95,2 puncte, obţinând Premiul II la faza națională a acestui concurs.

Coordonați de către profesorii Simina Dura şi Dan Anca, elevii în uniformă dovedesc interes și preocupare pentru păstrarea tradițiilor locale și promovarea lor ori de câte ori apare prilejul. Tradițiile și obiceiurile județului Alba au fost prezentate atât peste hotarele județului, la diferite concursuri și proiecte naționale, cât și peste hotarele României în cadrul proiectelor școlare Comenius derulate în ultimii ani. Elevii colegiului militar albaiulian au devenit ambasadori ai tradițiilor populare românești. Felicitări!

Daniela Filimon

[nggallery id=3978]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea